Data: 2002-01-09 07:05:30
Temat: Re: Pierogi
Od: "asia" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Stanislaw" <t...@g...pl> wrote in message
news:a1gn2d$9sc$1@news.tpi.pl...
> Witam!Mam pytanko >Jako domowy zastepczy kucharz chcialbym zrobic
pieroszki
> z miesem.pytanie dotyczy ciasta do pieroszkow.
Ciasto do pierozkow :-) robie zawsze w nastepujacy sposob:
przesiewam do miski 2 szkl maki, dodaje szczypte soli, 1 zoltko i lyzke
masla. Do tego ok 1/2 szkl wrzatku. Siekam to wszystko nozem do czasu az
bedzie na tyle ochlodzone ze mozna mieszac palcami - ja bardzo szybko
przechodze do zagniatania i nieraz parze paluchy. Wyrabiam dosc dlugo, az
bedzie jednolite, gladkie i elastyczne. Mozna dolewac jeszcze po trochu wody
jesli jest za suche.
I to wszystko, naprawde latwe i sprawdzone.
Asia
|