Data: 2001-11-13 12:59:05
Temat: Re: Pierogi wybuchające w mikrofalówce...
Od: "misiczka" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"misiczka" <m...@w...pl> wrote in message
news:9sr42f.3vuaikd.1@misica.org.invalid...
Tak mi się jeszcze nasunęło...
Artykuły spożywcze w mikroweli wybuchają dlatego, że mikrofalówka grzeje od
środka - na zewnątrz. a nie jak w tradycyjnym podgrzewaniu- na odwrót. Ona
bombarduje promieniami artykuł spożywczy, ale właśnie od środka.
Dlatego, jak podgrzewa się np. jajko, albo pierogi z czymś "wodnistym w
środku" to one się zaczynają po prostu od środka gotować, a to co na
zewnątrz- skorupka czy też ciasto pierogowe jest jeszcze zimne. Różnica
temperatur a i przy tym pewnie i różnica jakichś ciśnień które powstają
(jeśli coś namieszałam, to poprawcie) powoduje "wybuch".
Należy więc podgrzewać powolutku, tak, żeby farsz nagrzewał _powoli_ ciasto.
Fajnie jest z mlekiem np. albo wodą, bo po nich nie widać, ze już się gotują
(nie tak jak w tradycyjnym grzaniu). I tak np. wyjęłam kubek z mlekiem z
mikrofalówki, a ono mi po długiej chwili od wyjęcia wykipiało na blat stołu
:-))))
--
misiczka
Kłamią niewolnicy. Wolni ludzie mówią prawdę.
http://www.misiczka.republika.pl
|