Data: 2001-09-28 12:43:25
Temat: Re: Piersi kurczacze
Od: "Marek Lang" <m...@h...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witold Jurgielewicz <W...@i...com.pl> wrote in message
news:3BB47131.E72FD49@insert.com.pl...
> Kto zna jakiś fajny przepis na potrawę z piersi kurczaka? Robiłem juz w
> potrawce warzywnej, na sposób toskański (z grochem włoskim, pomidorami i
> ziołami - zapiekane), gotowane z jarzynami, no i kotlety panierowane,
> ale teraz poszukuję czegoś nowego.
Mozesz zrobic cos co juz kiedys zdaje sie tu opisywalem. Lekko rozbijasz
piersi, przyprawiasz (sol, co Ci tam jeszcze podejdzie) kladziesz na nie
pokrojony w plasterki czosnek, po plasterku boczku wedzonego. Calosc
zawijasz, spinasz wykalaczkami. Wrzucasz do rozgranego, glebokiego oleju
(mieso nie moze dotykac dna garnka). Temperatura oleju powinna byc taka, aby
wszystko wrzalo, ale jednoczesnie piersi musza zazlocic sie w ciagu 15
minut. W moim przypadku (kuchnia elektryczna - plyta ceramiczna) ustawiam
pokretlo na troche wiecej niz polowe. Otrzymasz w ten sposob piersi ktore
beda mialy chrupiaca skorke i beda zarazem soczyste. Idealne rozwiazsanie to
robic to we frytkownicy.
Smacznego,
Marek
|