Data: 2009-04-08 20:44:37
Temat: Re: Pizza - koncepcje
Od: Paulinka <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea pisze:
> Paulinka pisze:
>
>> 350g mąki
>> 15g drożdży
>> 3 łyżki oliwy
>> łyżeczka cukru
>> 3/4 szkl. wody
>> 1/2 łyżeczki soli
>
> Robię dokładnie wg takiego samego przepisu (NB z gazetki "Karmimy
> malucha" ;) ).
A ja wzięłam przepis z p.r.k. :)
> Teraz robię najczęściej już "na oko", np. kiedy robię dla większej
> liczby osób.
>
> Żeby ciasto ładnie urosło, najlepiej po pierwsze - nie rozwałkowywać go
> zbytnio,
Wystarczy tylko troszkę spłaszczyć, a resztę palcami w foremce wyrównać.
po drugie - kłaść podsmażone dodatki (zwłaszcza pieczarki,
> pomidory, cebulę), żeby już nie wydzielały tyle wody na cieście.
Pieczarki przede wszystkim, bo najbardziej puszczają sok. Dodatkowo, jak
chce sie mieć fajnie przypieczone salami/wędlinę/bekon etc. to warto je
na pizzy położyć jako ostatnią warstwę, czyli bezpośrednio na ser.
--
Paulinka
|