Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
User-Agent: NewsTap/5.1.9 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:6wlZ108HJeM84tQ8/1p626qwVOw=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <57a44889$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Płatki ułatwiają życie :-)
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <m...@4...net>
<nng24c$v16$1@node2.news.atman.pl>
<8...@4...net>
<nntl3p$eqo$2@node2.news.atman.pl>
<h7g4yb15o8eh$.1e7p1vobmvrzu$.dlg@40tude.net>
<nnvvn3$1rp$1@node1.news.atman.pl>
Date: 05 Aug 2016 08:04:25 GMT
Lines: 36
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.133.129
X-Trace: 1470384265 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15193 79.191.133.129:50822
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:372702
Ukryj nagłówki
Animka <a...@t...wp.pl> wrote:
> W dniu 2016-08-04 o 19:05, Ikselka pisze:
>> Dnia Wed, 3 Aug 2016 22:23:41 +0200, Animka napisał(a):
>>
>>> W dniu 2016-07-29 o 23:22, Ikselka pisze:
>>>> Może spróbuję. I bez zadnych pomidorowych sosopodobnych papatuch! -
>>>> ugotowane gołąbki podsmażam na patelni na tłuszczu z cebulką, dolewam kapkę
>>>> wody, podduszam, po czym po odparowaniu nadmiaru płynu lekko karmelizuję
>>>> pod przykrycieme, aby utworzył się złocisty sos, a wierzchnia warstwa
>>>> kapusty lekko się zezłociła... Podaję nadkrojone głęboko, a do do środka
>>>> nakładam tę złotą cebulkę wraz z sosikiem, który bosko nasącza i dosmacza
>>>> nadzienie - ach...
>>> Ja cebulę mielę razem z mięsem.
>> Ja też! :-)
>>
>>> Nie dodaję jej póżniej. Gołąbki duszę w
>>> garnku i potem ich nie podsmażam, chyba że chce 2 sztuki to podgotuję w
>>> ich sosie w małym garnku.
>> No i wiele tracisz. Spróbuj po mojemu.
>>
>> I zapomniałam dodać, że robiąc gołąbki i układając je warstwami w garnku do
>> duszenia na każdej warstwie kładę po kilka sporych kawałków liścia selera,
>> tego zwykłego, nie naciowego. Mama tak robiła. Jest istotna różnica - smak
>> i aromat gołąbków przełamany selerem staje się lżejszy, bardziej
>> wysublimowany, mniej czuć samą kapuchę. Polecam! :-)
> Sorry. Po to robię gołąbki w kapuście, żeby czuć w smaku kapustę, a nie
> selery.
> Z kolei ja robię tak jak robiła moja mama :-) Każdy ma jakieś
> przyzwyczajenia :-)
>
Rozumiem, że bigos też robisz z samej kapusty, żeby czuć w smaku kapustę, a
nie wino, śliwki, przyprawy, miód i grzyby :->
--
XL
|