Data: 2016-08-05 13:14:56
Temat: Re: Płatki ułatwiają życie :-)
Od: Animka <a...@t...wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2016-08-05 o 06:56, Wiesiaczek pisze:
> W dniu 04.08.2016 o 19:57, Animka pisze:
> ....
>>> I zapomniałam dodać, że robiąc gołąbki i układając je warstwami w
>>> garnku do
>>> duszenia na każdej warstwie kładę po kilka sporych kawałków liścia
>>> selera,
>>> tego zwykłego, nie naciowego. Mama tak robiła. Jest istotna różnica -
>>> smak
>>> i aromat gołąbków przełamany selerem staje się lżejszy, bardziej
>>> wysublimowany, mniej czuć samą kapuchę. Polecam! :-)
>> Sorry. Po to robię gołąbki w kapuście, żeby czuć w smaku kapustę, a nie
>> selery.
>> Z kolei ja robię tak jak robiła moja mama :-) Każdy ma jakieś
>> przyzwyczajenia :-)
>
> Pozwolę sobie poprzeć tezę, że jak się robi gołąbki w kapuście to ma
> być czuć właśnie kapustę.
> To samo dotyczy innych potraw, gdzie "kucharz" robi wszystko, żeby
> zabić smak podstawowy.
> Przykładem jest tatar, gdzie niektórzy dodają kapary, musztardę lub, o
> zgrozo, maggi!
> Dla mnie tatar ma smakować jak surowe mięso! Dla siebie doprawiam
> tylko solą i pieprzem.
>
>
A olej i cebula?
--
animka
|