Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: Bartosz 'Seco' Suchecki <p...@s...maupa.tlen.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Date: Thu, 17 Sep 2009 14:34:43 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 46
Message-ID: <h8tad7$ljd$1@achot.icm.edu.pl>
References: <h8oe96$jnl$1@news.onet.pl> <h8q4bg$40e$1@achot.icm.edu.pl>
<h8rcht$5cs$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: piekna-gts.2a.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1253190888 22125 217.153.90.242 (17 Sep 2009 12:34:48 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 17 Sep 2009 12:34:48 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <h8rcht$5cs$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.23 (Windows/20090812)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324560
Ukryj nagłówki
Krzysztof Tabaczyński pisze:
>
> Użytkownik "Bartosz 'Seco' Suchecki" <p...@s...maupa.tlen.pl>
> napisał w wiadomości news:h8q4bg$40e$1@achot.icm.edu.pl...
>> Adax pisze:
>>> Witam! Przymierzam się do odnowienia kuchni i myślę o płycie
>>> indukcyjnej lub ceramicznej... Do tej pory mamy kuchnię
>>> elekrtyczno-gazową 2/2. B. proszę o radę co wybrać obecnie i jakie są
>>> Wasze doświadczenie indukcyjna czy ceramiczna? Pozdr!
>> Witaj.
>>
>> Jeżeli wybierasz płytę elektryczną to z pewnością lepsza będzie płyta
>> indukcyjna.
>>
>> 1. Zużywa mniej prądu, bo pole indukcyjne grzeje jedynie dno garnka i
>> tylko wtedy kiedy garnek stoi na polu grzewczym. Ceramiczna sama
>> siebie grzeje, potem dopiero garnek.
>> 2. Jest bezpieczniejsza. Rozgrzewa się od garnka do maks 170 stopni.
>> Ceramiczna potrafi sie rozgrzać do kilkuset stopni. No i indukcję
>> łatwej czyścić, nie przypala sie potwornie.
>> 3. Działa szybko jak gazowa. Jak mleko kipi wyłączasz płytę jest ok.
>> Z ceramicznej musisz zabrać garnek.
>>
>> Jedynymi minusami jest konieczność używania garnków ze stalowym dnem
>> (tak zwana stal ferromagnetyczna - czyli przyciągająca magnes)
>> Druga sprawa, to nie da się podgrzać wczorajszej pieczeni w naczyniu
>> żaroodpornym.
>
> A naczynia miedziane lub aluminiowe nie rozgrzewają się
> na płycie indukcyjnej?
>
Właśnie problem w tym, że miedź i alu się nie rozgrzewają. Płyta
indukcyjna wytwarza pole magnetyczne które działa na dno garnka. Pole
magnetyczne wprawia w mikrodrgania dno naczynia, co prowadzi do
wytworzenia ciepła. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym
polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem.
Pole magnetyczne nie będzie działać na miedź lub aluminium.
Pozdrawiam
--
Szukam pracy i to pilnie! http://www.goldenline.pl/bartosz-suchecki
Konferencje, eventy, integracja, turystyka przyjazdowa i wyjazdowa,
ochrona środowiska.
|