Data: 2009-09-17 12:34:43
Temat: Re: Płyta indukcyjna czy ceramiczna?
Od: Bartosz 'Seco' Suchecki <p...@s...maupa.tlen.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krzysztof Tabaczyński pisze:
>
> Użytkownik "Bartosz 'Seco' Suchecki" <p...@s...maupa.tlen.pl>
> napisał w wiadomości news:h8q4bg$40e$1@achot.icm.edu.pl...
>> Adax pisze:
>>> Witam! Przymierzam się do odnowienia kuchni i myślę o płycie
>>> indukcyjnej lub ceramicznej... Do tej pory mamy kuchnię
>>> elekrtyczno-gazową 2/2. B. proszę o radę co wybrać obecnie i jakie są
>>> Wasze doświadczenie indukcyjna czy ceramiczna? Pozdr!
>> Witaj.
>>
>> Jeżeli wybierasz płytę elektryczną to z pewnością lepsza będzie płyta
>> indukcyjna.
>>
>> 1. Zużywa mniej prądu, bo pole indukcyjne grzeje jedynie dno garnka i
>> tylko wtedy kiedy garnek stoi na polu grzewczym. Ceramiczna sama
>> siebie grzeje, potem dopiero garnek.
>> 2. Jest bezpieczniejsza. Rozgrzewa się od garnka do maks 170 stopni.
>> Ceramiczna potrafi sie rozgrzać do kilkuset stopni. No i indukcję
>> łatwej czyścić, nie przypala sie potwornie.
>> 3. Działa szybko jak gazowa. Jak mleko kipi wyłączasz płytę jest ok.
>> Z ceramicznej musisz zabrać garnek.
>>
>> Jedynymi minusami jest konieczność używania garnków ze stalowym dnem
>> (tak zwana stal ferromagnetyczna - czyli przyciągająca magnes)
>> Druga sprawa, to nie da się podgrzać wczorajszej pieczeni w naczyniu
>> żaroodpornym.
>
> A naczynia miedziane lub aluminiowe nie rozgrzewają się
> na płycie indukcyjnej?
>
Właśnie problem w tym, że miedź i alu się nie rozgrzewają. Płyta
indukcyjna wytwarza pole magnetyczne które działa na dno garnka. Pole
magnetyczne wprawia w mikrodrgania dno naczynia, co prowadzi do
wytworzenia ciepła. Proces rozpoczyna się w momencie, gdy na włączonym
polu stanie naczynie z ferromagnetycznym dnem.
Pole magnetyczne nie będzie działać na miedź lub aluminium.
Pozdrawiam
--
Szukam pracy i to pilnie! http://www.goldenline.pl/bartosz-suchecki
Konferencje, eventy, integracja, turystyka przyjazdowa i wyjazdowa,
ochrona środowiska.
|