Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!nf1.ipartners.pl!ipartners.pl!newsfeed.
pionier.net.pl!news.glorb.com!npeer02.iad.highwinds-media.com!news.highwinds-me
dia.com!feed-me.highwinds-media.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!
newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.
pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Pomidorowy obłęd
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <knq2a8$hg1$1@node1.news.atman.pl>
<1rxiqoljdolcj$.13a165teyxjau.dlg@40tude.net>
<knq2u7$hq0$2@node1.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<knq4sr$jvt$1@node1.news.atman.pl>
Date: Sat, 25 May 2013 12:51:15 +0200
Message-ID: <b6d70mlpefbd$.10mo4qxqvztye$.dlg@40tude.net>
Lines: 37
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 95.49.13.86
X-Trace: 1369479072 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26698 95.49.13.86:1338
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2965
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351184
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 25 May 2013 12:48:03 +0200, Trybun napisał(a):
> W dniu 2013-05-25 12:24, Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 25 May 2013 12:14:47 +0200, Trybun napisał(a):
>>
>>> W dniu 2013-05-25 12:09, Ikselka pisze:
>>>> Dnia Sat, 25 May 2013 12:04:05 +0200, Trybun napisał(a):
>>>>
>>>>> Skąd u niewątpliwych smakoszy bierze się ten zapał do zabijania smaku
>>>>> prawie kazdej potrawy dodatkiem pomidora pod różną postacią? Idę do
>>>>> knajpy na kotleta schabowego, do którego oczywiście jakiś imbecyl
>>>>> zbryzgał mi frytki ketchupem.. Ryba w sosie greckim!! Przecież w tej
>>>>> bryi pomidorowej ryby nie wyczuje nawet najbardziej wysublimowane
>>>>> podniebienie. Bigos, leczo dawniej obywało się bez sosu pomidorowego, a
>>>>> dziś szok gdy ktoś nie dodaje. Tu na grupie czytam że niektórzy nawet
>>>>> posuwają się do uszlachetniania smaku szparagów... pomidorem...
>>>> Pomidor.
>>> Tylko do kanapki, i na sałatkę:-P
>> I do leczo, CZASEM do bigosu, ryba po grecku też pomidora mieć musi... no
>> ale keczupem zaocznie bryzgane frytki to jak dla mnie powód do wyjścia.
>
> Do niedawna też sobie nie wyobrażałem do mojej sztandarowej potrawy -
> lecza z cukinii, bez dodatku pomidorowego. Mało tego - on był wręcz
> podstawowym składnikiem. Aż przyszła chwila że z powodu braku komponentu
> pomidorowego musiałem zrobić je bez niego. Wyszło tak że już obywam się
> bez pomidorka. Zdecydowanie lepszy i wyrazistszy smak.
> Co do tego keczupu na frytkach, - to już jest norma że podają je już
> zbryzgane. Przynajmniej w tych lokalach które odwiedzam.
Z cukinii to nie jest LECZO, tylko duszonka, którą też robię bez pomidora i
uwielbiam... I z dyni makaronowej, ale takiem młodziutkiej, jeszcze bez
ziaren... Mniam :-)
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
|