Data: 2002-09-03 16:37:13
Temat: Re: Pomocy - BESZAMEL
Od: "Mo" <g...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Niestety ja zawsze robię wszystko na oko jeżeli chodzi o proporcje. Ale
zawsze mogę Ci podpowiedzieć jakich składników używam.
Rozgrzewam masło, dodaję mąkę (całkiem gęsta konsystencja) i energicznie
mieszam. Kiedy masło jest stopione i połączone z mąką dolewam mleka
(preferuję ciepłe mleko) i nadal mieszam aż nie będzie lepkiej masy. Powinna
być dość gęsta ponieważ później wbijam kilka jajek, zależy jak dużo mleka
wlałam. Jeżeli boisz się że będzie za rzadkie albo po prostu wyszło za
rzadkie dodaj startego żółtego sera. Oczywiście doprawiasz sam do smaku. W
knajpach spotkałam się z bardzo jałowym beszamelem, dlatego lubię go
solidnie doprawić. niech też ma charakter.
Powodzenia
a...@e...teleton.pl napisał(a) w wiadomości:
<0...@n...onet.pl>...
>
>
> Witam wszystkich,
> to moj debiut w "kuchni" i od razu prosze o pomoc:
> mam piekne brokuly i chcialabym zrobic do nich sos beszamelowy. czy
mozecie mi
>podac przepis i praktyczne wskazowki, jak zrobic DOBRY sos beszamelowy?
>
>dziekuje i pozdrawiam
>
>anna
>
>--
>Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|