Data: 2012-01-31 22:19:13
Temat: Re: Pomysł na...
Od: Paulinka <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
medea pisze:
> W dniu 2012-01-27 23:35, Paulinka pisze:
>>
>> Robię pizzę samodzielnie, ino wygniatanie mnie męczy strasznie.
>
> Masz mikser? Wygniataj mikserem. Ja tak zawsze robię. Wrzucam do miski
> mąkę z odrobiną soli, dodaję drożdże rozrobione z cukrem i rozcieńczone
> ciepłą wodą i miksuję. Po chwili dodaję 3 łyżki oliwy i jeszcze chwilę
> miksuję tymi dużymi pokrętłami na tyle, żeby się składniki połączyły w
> jedną kulę (ciasto aż się oplata dookoła tych mieszadeł). Na koniec
> ewentualnie dosypuję trochę mąki i dorabiam chwilkę ręcznie. Zostawiam
> na pół godzinki do wyrośnięcia.
Mam takiego przedpotopowego Zelmera. Nie spali mi się taki mikser przy
tak gęstym cieście? Wiesz już tu polecałaś patelnię jednemu takiemu i
jajecznicę spalił ;P
>> Fajna wychodzi, ale na bardzo grubym cieście. BTW ma ktoś jakiś
>> sprawdzony przepis na pizzę na cienkim cieście?
>
> Ten sam, tylko cieniej rozwałkować, a potem piec przez maksymalnie 10
> minut w 220st.
Mi wychodzi taka gruba pewnie przez to sumienne wygniatanie. Spróbuję
Twojego przepisu i się podzielę jak wyszło :)
--
Paulinka
|