Data: 2012-01-31 12:45:33
Temat: Re: Pomysł na...
Od: medea <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2012-01-27 23:35, Paulinka pisze:
>
> Robię pizzę samodzielnie, ino wygniatanie mnie męczy strasznie.
Masz mikser? Wygniataj mikserem. Ja tak zawsze robię. Wrzucam do miski
mąkę z odrobiną soli, dodaję drożdże rozrobione z cukrem i rozcieńczone
ciepłą wodą i miksuję. Po chwili dodaję 3 łyżki oliwy i jeszcze chwilę
miksuję tymi dużymi pokrętłami na tyle, żeby się składniki połączyły w
jedną kulę (ciasto aż się oplata dookoła tych mieszadeł). Na koniec
ewentualnie dosypuję trochę mąki i dorabiam chwilkę ręcznie. Zostawiam
na pół godzinki do wyrośnięcia.
> Fajna wychodzi, ale na bardzo grubym cieście. BTW ma ktoś jakiś
> sprawdzony przepis na pizzę na cienkim cieście?
Ten sam, tylko cieniej rozwałkować, a potem piec przez maksymalnie 10
minut w 220st.
Ewa
|