Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!eternal-september.org!feeder.eternal-septem
ber.org!mx02.eternal-september.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pomysł na tofu...
Date: Sun, 21 Jun 2015 20:52:03 -0500
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <mm7rga$ksi$1@dont-email.me>
References: <mm77nc$mvj$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Mon, 22 Jun 2015 02:22:03 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="66fc69f0fdfb065e61db6ba8376ae907";
logging-data="21394";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX1+HoeJFaJMYiXtPv3aBDbJS"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <s...@f...lasek.waw.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:AJOprnpo4Z0HnIe9fKWzZl+gdvU=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364422
Ukryj nagłówki
"Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
news:slrnmoei8n.vmi.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
> To tak samo dobre pytanie jak to, co zrobić z kawałkiem chleba.
> W dodatku nieposolonego. Takie tofu smaku nie ma żadnego.
Dokładnie się z tym zgadzam... :-)
Aczkolwiek na nieposolony chleb wiem co położyć: bryndzę :-)
To już z tofu nie wiem co zrobić, a szkoda wyrzucić jadło,
bo przecież miliony ludzi na świecie głoduje ;-)
> Smażenie, to najprostszy pomysł. Nie musi być w kostki, może
> nawet lepiej w paski, jak frytki. Za to smaki z zewnątrz dobrze
> przyjmuje, wtedy samo zaczyna jakoś smakować. Coś jak bakłażan.
> Czosnek, imbir dobrze wejdzie. Z drugiej strony wspomniane kopry
> włoskie i kolendry też. Albo curry, jeśli kto sam nie chce mieszać.
> Sos sojowy może też być, również jako medium niosące inne smaki
> ku wnętrzu tego tofu. Dosmażyć do tego jakieś warzywa, na chrupko
> tak bardziej. Zjeść z ryżem. Nie żebym często maiał z tofu do
> czynienia, ale czasem każą, więc trzeba.
Brzmi za ogólnie to co napisałeś wyżej,
a więc za trudno dla żółtodzioba kuchennego.
> Przy okazji prowadzonych tutaj kompleksowych badań na temat
> spożycia smażonego mięsa mielonego (w zeszłym roku to chyba było)
> wyszło, że Koreańczycy mieszają tofu z mięsem mielonym, lepią
> kulki i smażą w głębokim tłuszczu. Nie robiłem, jadłem (sto lat
> temu), ale mi się teraz to przypomniało.
Hmm... Takie coś "Wanja Jun"?
http://koreanfood.about.com/od/meatdishes/r/Recipe-F
or-Korean-Tofu-And-Meat-Patties-Wanja-Jun.htm
Z innych wygóglanych przepisów wygląda że mieszają z mięsem.
Wygląda mi na to, że po prostu zamiast części mielonego mięsa
trzeba dać tofu i najdzie wystarczająco mięsnym sosem że ujdzie
na stole jako coś zjadliwego :-)
> --
> Lepiej zjeść i odchorować, niżby miało się zmarnować.
Odchrować zdecydowanie nie, datę ważności ma to na listopad'15.
Ale jak ja coś z tym nie zrobię sam to do grudnia zejdzie i nikt się
tego nie tknie ;-)
|