Data: 2008-07-07 11:15:06
Temat: Re: Potrawa (pekińska + inne warzywa + kurzyna)
Od: maciej debski <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 7 Lip, 10:36, JaMyszka <f...@g...com> wrote:
> Dostałam od sąsiadki przepis na "magiczną" potrawę "przyjęciową";p
> [...]
> Smacznego :)
przepis ten krazy od jakiegos czasu jako "salatka gyros". IMO ktos kto
go puscil w obieg, powinien dostac miesiac robót spolecznych za kare.
dla mnie ta potrawa (nie nazwal bym jej salatka) jest niejadalna, ze
wzgledu na ogromna ilosc przyprawy która ani nie ma wiele wspólnego z
gyrosem, za to jedzie chemia na kilometr, majonez w duzych ilosciach,
losowa mieszanka konserwowanych warzyw, jaja, czosnek i ser.
ale to rzecz gustu - jest z pewnoscia wielu jej milosnikow.
w kwestii formalnej: nie koper a koperek (nie sadze zeby chodzilo Ci o
koper wloski?)
a kurczaka chyba nie trzeba za kare meczyc na patelni duszac go -
wystarczy przesmazyc na ostrym ogniu przez 3 minuty, bedzie jedrny i
soczysty.
spróbuj moze w ramach testów zrobic salate która bedzie skladala sie
ze swiezych warzyw wg uznania (pomidory, ogórki, papryka, mloda
cukinia krótko przesmazona, marchew, pasternak - tez mozna krótko
przesmazyc tylko zeby nabral slodkosci, swiezo ugotowana kukurydza
itp),
skrojonych w duze kawalki lub slupki, do tego garsc rukoli a na
wierzch wrzucasz swiezo grillowane piersi kurczaka - przyprawione wg.
uznania, niech bedzie juz ten "gyros" skoro Ci smakuje.
calosc podlewasz sosem - moze byc z majonezem, moze byc lzejszy -
jogurtowy z koperkiem,
a moze po prostu odrobina oliwy i balsamico? w tym ostatnim wariancie
na wierzch moze pare platków parmezanu albo innego mocno dojrzalego
twardego sera - pecorino innego owczego, albo cheddara.
mac.
|