Data: 2004-09-28 18:07:02
Temat: Re: Powidło z śliwek - JAK???
Od: BasiaBjk <b...@q...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Aretkka napisał:
>
> Przejrzałe śliwki wydrylować.Na dno garnka wlać trochę wody. Smazyć i mieszać.
> Tak długo aż się zrobi 1/2 całej masy , a nawet trochę mniej. ( to może nawet
> być kilka dni , w zależności jakim czasem dysponujesz). Na koniec smakujesz i
> oceniasz , czy dodać cukru i ile. Można dodać wanilię, a także skórkę
> pomarańczy-smażoną.
Bez wody. "Ideą" powidła jest odparowanie, a nie dodawanie wody.
Najlepiej początkowo śliwki zagrzać w przykrytym naczyniu(mozna w
piekarniku), by się rozgotowały we własnym soku, następnie
gotujesz/smażysz odkryte, mieszając. Mieszanie jest nie tylko po to, by
się nie przypaliło, ale przyspiesza odparowywanie. Cukier zbyteczny,
powidła sa slodkie (czasem bardzo), o ile z dojrzałych węgierek.
--
pa, BasiaBjk
|