Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin1!goblin.
stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-02.new
s.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <mbfk14$8s3$1@dont-email.me> <54df93eb$0$2174$65785112@news.neostrada.pl>
<7...@4...net>
<54df9ceb$0$2186$65785112@news.neostrada.pl>
<mbpafe$24j$2@node1.news.atman.pl>
<54e08f78$0$2188$65785112@news.neostrada.pl>
<mbq3u1$ufc$1@node1.news.atman.pl>
<54e21809$0$2177$65785112@news.neostrada.pl> <mbtdn5$dm1$1@dont-email.me>
<54e8cfdb$0$2187$65785112@news.neostrada.pl>
<54e9c180$0$16165$65785112@news.neostrada.pl>
<mcd22u$btl$1@dont-email.me> <mcd3o8$nel$2@node2.news.atman.pl>
<1de61s96jez2d$.y0vie4u5kyqb$.dlg@40tude.net>
Date: Sun, 22 Feb 2015 19:23:27 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 42
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.250.217
X-Trace: 1424629407 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2209 79.191.250.217:8207
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:362141
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 22 Feb 2015 19:19:55 +0100, XL napisał(a):
> Dnia Sun, 22 Feb 2015 18:30:47 +0100, Wiesiaczek napisał(a):
>
>> W dniu 22.02.2015 o 18:03, Pszemol pisze:
>>> "krys" <k...@p...onet.pl> wrote in message
>>> news:54e9c180$0$16165$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> Jak najbardziej przeszkadza, choćby z powodu tego coraz trudniej
>>>>>>> dostać w sklepach produkty do przyrządzanie typowo polskich potraw.
>>>>>>
>>>>>> Wymień proszę 3 przykłady takich produktów... ciekawie piszesz.
>>>>>
>>>>> To ja poproszę o 3 przetworzone produkty bez dodatku jankeskiej soi.
>>>>
>>>> i kukurydzy w jakiejkolwiek postaci
>>>
>>> Hm... teraz sie pogubiłem. Kukurydza też jest zła? Czemu?
>>
>> Bo jest GMO.
>
> Nie tylko to, a nawet niekonieczne to. Kukurydza jest be, bo jest STARA
> oraz wciskana na siłę. Amerykanie swoje uprawy kukurydzy traktują jako
> element polityczny i strategiczny, dlatego dopłacają do nich swoim
> farmerom, utrzymujac stałe ogromne jej zapasy - które trzeba z kolei w
> sposób ciągły wymieniać na świeże. W USA jest także sunsydiowanma produkcja
> bioetanolu z kukurydzy.
> A komu stare ziarno wciskać? - Europejczykom, oczywiście. Dlatego jest ona
> u nas we wszystkim, gdzie tylko można. Zresztą u Amerykanow też - po nich
> już to od dawna widać, wyglądają jak tuczniki.
Oraz:
http://ksow.pl/rynki-rolne/news/entry/4746-izoglukoz
a-zastapi-cukier.html
--
XL
"Spójrzmy tylko na królestwo nasze, jedno z pierwszych w Europie, spójrzmy
na jego siły i środki obronne, na jego dostatki, bogactwa, na wszystko, co
ludziom jest potrzebne. Czegóż nam brakuje? Oto rządu silnego i ustalonego
ładu prawnego, a wtedy wszystko będziemy mieli i stać będziemy silni i
pewni siebie.
Jan Zamoyski, fragment przemówienia sejmowego z 1575.
|