Data: 2015-03-04 17:54:35
Temat: Re: Próbował ktoś piec tradycyjne, włoskie, puszyste bagietki?
Od: Pszemol <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Trybun <i...@j...ru> wrote:
>>> Ale teraz to już chyba ta oliwa czy olej nie jest konieczna? Ale może
>>> oni w odróżnieniu od nas wolą tradycję zamiast nowych wynalazków?
>> Dokładnie tak. Polacy mają jakiś kompleks niższości pod tym względem.
>
> Myślę że raczej ktoś usilnie usiłuje nam to zaszczepić. Niektórzy już
> dali się na to nabrać, i nawet zaczynają propagować te ich wzorce.
Z pewną nieśmiałością jednak zapytam:
Czy odróżniacie *smak* masła, smalcu i oliwy z oliwek?
Co to znaczy właściwie "oliwa nie jest konieczna"? A jeśli ktoś lubi smak
oliwy i woli od smaku smalcu?
Ja bardzo lubię smalec czy masło ale na chlebie wiejskim, kwaśnym, razowym,
ale na białym, delikatnym pieczywie włoskim wolę smak oliwy.
I to nie jest przecież albo jedno albo drugie - możesz przecież dzis
posmarować masłem a jutro utalać sobie w oliwie. W czym problem?
Nikt nikomu na siłę przecież nie wciska!
|