Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "waldek" <x...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Prosta piłka - steki
Date: Thu, 23 Mar 2006 02:16:25 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 42
Message-ID: <dvssul$ja0$1@inews.gazeta.pl>
References: <dvprgs$mkc$1@inews.gazeta.pl> <dvq0qd$bge$1@atlantis.news.tpi.pl>
<dvq29b$ou3$1@inews.gazeta.pl> <442097b5$1@news.home.net.pl>
<dvq8e8$8fs$1@inews.gazeta.pl> <dvqn2r$hte$1@nemesis.news.tpi.pl>
<dvqn31$80q$1@atlantis.news.tpi.pl> <dvr8oi$hh$1@inews.gazeta.pl>
<dvrt5h$7lk$1@inews.gazeta.pl> <dvs3pv$227$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-219-135.wroclaw.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1143076629 19776 81.190.219.135 (23 Mar 2006 01:17:09 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 23 Mar 2006 01:17:09 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: xswedc
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263776
Ukryj nagłówki
maf wrote:
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dvrt5h$7lk$1@inews.gazeta.pl...
>> ===
>> Nie będę tej porady traktował, jako wskazówki na stek wieprzowy. :-)
>>
>> To musi być prosty trik, bo przecież w zwykłych barach nikt nie
>> zabiera się za coś skomplikowanego. Myślałem, że może jakiś zawodowy
>> kucharz coś konkretnego podpowie.
>>
>> Czy leci z nami pil.. kucharz?
>>
>> waldek
>> ===
> Nie zawodowy, juz wczesniej chcialem odpisac, ale teraz pewnie sie
> zacznie. Jak z siekanego, to nie steki tylko zrazy. Zrazy moga byc
> bite, siekane lub zawijane. Zrazy powinny byc z wolowiny, ale
> dopuszcza sie z miesa /mielonego=siekanego/ wolowo wieprzowego.
> Roznica miedzy zrazem siekanym, a kotletem mielonym jest taka, ze
> kotlety sa panierowane, oraz taka, ze mielone moga byc z roznych mies.
> Dla mnie najwazniejsze sa nazwy, kilkanascie lat zywilem sie w
> restauracjach i jest wazne, ze jak zamawialem np sznycel, to bylem
> pewny ze jest to mieso z frykanda, ( w wojsku to 6 razy w tygodniu
> byl na obiad 'sznycel gorski', ale to byl pospolity kotlet mielony)
> itd.. nie bede sie wiecej rozpisywal.
===
Co to jest "oficjalny" stek, to chyba każdy wie. Jak już wcześniej wyraźnie
zaznaczyłem, mnie chodzi o ten, który w restauracyjnych/barowych
jadłospisach jest nazywany stekiem.
===
> Wiec jak chcesz zjesc stek, to
> niedawno byla dyskusja, jak cos z siekanego to zraz siekany, kotleta
> mielonego, pieczen rzymska lub pulpety.
===
A czy było tam rozwiązanie mojego problemu? Jeśli tak to podrzuć odnośnik,
bo jakoś nie zauważyłem tej dyskusji.
waldek
===
|