Data: 2006-03-23 01:16:25
Temat: Re: Prosta piłka - steki
Od: "waldek" <x...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
maf wrote:
> Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:dvrt5h$7lk$1@inews.gazeta.pl...
>> ===
>> Nie będę tej porady traktował, jako wskazówki na stek wieprzowy. :-)
>>
>> To musi być prosty trik, bo przecież w zwykłych barach nikt nie
>> zabiera się za coś skomplikowanego. Myślałem, że może jakiś zawodowy
>> kucharz coś konkretnego podpowie.
>>
>> Czy leci z nami pil.. kucharz?
>>
>> waldek
>> ===
> Nie zawodowy, juz wczesniej chcialem odpisac, ale teraz pewnie sie
> zacznie. Jak z siekanego, to nie steki tylko zrazy. Zrazy moga byc
> bite, siekane lub zawijane. Zrazy powinny byc z wolowiny, ale
> dopuszcza sie z miesa /mielonego=siekanego/ wolowo wieprzowego.
> Roznica miedzy zrazem siekanym, a kotletem mielonym jest taka, ze
> kotlety sa panierowane, oraz taka, ze mielone moga byc z roznych mies.
> Dla mnie najwazniejsze sa nazwy, kilkanascie lat zywilem sie w
> restauracjach i jest wazne, ze jak zamawialem np sznycel, to bylem
> pewny ze jest to mieso z frykanda, ( w wojsku to 6 razy w tygodniu
> byl na obiad 'sznycel gorski', ale to byl pospolity kotlet mielony)
> itd.. nie bede sie wiecej rozpisywal.
===
Co to jest "oficjalny" stek, to chyba każdy wie. Jak już wcześniej wyraźnie
zaznaczyłem, mnie chodzi o ten, który w restauracyjnych/barowych
jadłospisach jest nazywany stekiem.
===
> Wiec jak chcesz zjesc stek, to
> niedawno byla dyskusja, jak cos z siekanego to zraz siekany, kotleta
> mielonego, pieczen rzymska lub pulpety.
===
A czy było tam rozwiązanie mojego problemu? Jeśli tak to podrzuć odnośnik,
bo jakoś nie zauważyłem tej dyskusji.
waldek
===
|