Data: 2006-05-14 11:32:52
Temat: Re: Przepis na chleb dla emigrantów w UK
Od: "Malgosia Kozicka" <m...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
cherokee <n...@n...pl> wrote:
> Użytkownik "Malgosia Kozicka" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:e425fr$r55$1@inews.gazeta.pl...
>> ja reflektuję :)
>
> Zakwas:
> 3 łyzki mąki zytniej (wholemeal) zalewamy w słoiku letnią
> przegotowaną wodą (1,5 szklanki), dodajemy 2-3 ząbki czosnku,
> przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
> Kiedy zapach będzie przypominał zapach ogórków kiszonych, zakwas jest
> gotowy do uzycia.
>
> Wykorzystując zakwas do ciasta chlebowego najlepiej jest zostawic
> troszkę "papki" na dnie słoika na nastepny zakwas.
>
> Przygotowanie ciasta:
>
> Do zakwasu dodajemy 10 dag mąki wholemeal, mieszamy i odstawiamy na
> pół godziny. Następnie dodajemy 90 dag mąki strong white, czubatą
> łyżkę soli, dwie torebki drożdzy (1 torebka=2,5 łyżeczki gdyby ktoś
> kupił drożdze w jednej duzej torebce) oraz 2 szklanki zimnej wody.
>
> Ciasto należy pożądnie wyrobić - przyda się tutaj męska ręka,
> nastepnie uformować dwa bochenki i ułożyć je na zwykłej blasze z
> piekarnika w sporym odstępie i odstawić na godzinę aż urosnie. Przed
> włożeniem do piekarnika posmarować wierzch białkiem jajka i posypać
> makiem. Piec godzinę w temp. 200 stopni C (6), po godzinie wyłaczyc
> piekarnik i zostawić chleb w piekarniku do wystygniecia.
>
> Zyczę powodzenia i smacznego!
>
> pozdr
>
> cherokee
dzięki
M.K.
|