Data: 2004-04-02 20:07:39
Temat: Re: Przepis na pasche/ambrozje (cd)
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In <2...@n...onet.pl> Wladyslaw Los wrote:
> In <2...@n...onet.pl> Wladyslaw Los wrote:
>> NAtomiast ważona
>> pascha ostaje świeża cały tydzień.
>
Pascha zwykła wg. "Kulinarnogo słowara"
3 kg twarogu
200 g masła śmietankowego
1 szklanka cukru (z dalszego przepisu wynika, że chodzi o "saharnyi
pesok" cukier puder?)
1 szklanka śmietany
2 łyżeczki soli
Twaróg włożyć na jakiś czas pod prasę (rozumiem,że chodzi tu o świeży,
domowy twaróg, by się pozbyć serwatki), przetrzeć przez sito, dodać
śmietany i roztarte świeże masło- sól, cukier, zmieszać i włożyć do
formy. Masę można doprawić wanilią, skórką cytrynową albo rodzynkami.
A teraz inna prosta pascha, wg. książki "Prawosławnaja kuhna i posty"
Pascha niesłodka
1 kg twarogu
100 g masła śmietankowego
10 żółtek
Szklanka śmietany lub śmietanki (wybaczcie jest to tłumaczenie dosłowne,
nie wiem czym w praktyce różni się w Rosji "smetana" od "slivek")
Do roztartego twarogu dodać masło, przetarte przez sito ugotowane żółtka,
wszystko razem dobrze rozetrzeć, dodać śmietanki albo śmietany zmieszać.
Masę włożyć do formy wyłożonej serwetką i postawić pod obciążeniem na 20
godzin.
U mnie w domu masę paschy wkładało się do dużego sita, takiego
półkulistego, siatkowego, wyłożonego serwetą. Brzegi serwety zakładało
się z góry na masę, na to talerz, na to obciążenie.
Władysław
|