Data: 2004-04-03 08:27:12
Temat: Re: Przepis na pasche/ambrozje (cd)
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Co do sera na paschę to autorzy rosyjskich książek kucharskich
podkreślają, że twaróg musi być absolutnie świeży i suchy. Dlatego każą
go dodatkowo odcisnąć pod prasą 10-12 godzin. Ser homogenizowany nie
nadaje się. (dla mieszkających w USA: Alexandra Kropotkin w "The best of
Russian Cooking poleca "pot cheese" sprzedawany na wagę w postaci grudek
wielkości orzecha, a Kira Petrovskaya w "Russian Cookbook" coś co się
nazywa "Hoop cottage cheese".
Zamiast formy na paschę można użyć doniczki z dziurką na dnie.
Obie wymienione autorki podają przepis na paschę robioną na gorąco.
Przepisy te różnią się w szczegółach, podaję ten wg. Petrovskej.
1 i 1/4 kg twarogu
5 dużych jajek
1/4 kg masła
1/2 litra kwaśnej śmietany
1/2 laski wanilii w 3-4 kawałkach
1/4 kg obranych i posiekanych migdałów
1/2 kubka posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej, pomarańczowej lub
mieszanki obydwu
1/2 kubka rodzynek
Ukręcić żółtka jajek z cukrem na biało. Dodać śmietanę. Powoli dodawać
stopione masło, kręcąc do uzyskania jednolitej masy. Dodawać ser i
nadal ucierać. Ubić białka i dołączyć do masy. Dodać resztę składników.
Postawić na mały ogień i podgrzewać mieszając do pokazanie się
pierwszych bąbelków. Zdjąć z ognia i ostudzić nadal mieszając. Wyjąć
wanilię.
Z masy uformować paschę w normalny sposób.
W zeszłym roku zrobiłem podobną paschę, jednak bez kandyzowanej skórki z
cytrusów. Dodałem dla zapachu i koloru świeżej skórki cytrynowej i
szafranu (skórkę po ostudzeniu wyjąłem).
Władysław
|