Data: 2011-12-19 22:15:59
Temat: Re: Przygotowania do świąt...
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 19 Dec 2011 23:03:21 +0100, Anai napisał(a):
> I jeszcze jak zrobić lukier, taki żeby po zastygnięciu był bielusi,
> sztywny i chrupiący a nie półprzezroczysty i ciapciasty?
http://gotuj-z-nami.pl/lukier-z-cukru-pudru-ucierany
Poza sokiem z cytryny i rumem - wody jak najmniej, po prostu lepiej
odmierzać łyżeczką. Końcowa masa ma mieć konsystencję dosyć gęstej
śmietany. Ucierać można mikserem, do stanu, w którym cząsteczki cukru będą
ledwie wyczuwalne.
Przyrządzać lukier bezpośrednio przed użyciem, bo potem gęstnieje i zastyga
w naczyniu.
--
XL
|