Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przygotowania do świąt...
Followup-To: pl.rec.kuchnia
Date: Tue, 20 Dec 2011 13:01:20 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 46
Message-ID: <9...@m...uni-berlin.de>
References: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl> <jcoa1a$4h$2@inews.gazeta.pl>
<jcocb9$8rj$1@inews.gazeta.pl> <jcodbc$bp6$1@inews.gazeta.pl>
<jcoenb$g9g$1@inews.gazeta.pl>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
RRhpuNHMy7BZEdhzvo+Mog1epqauj9yTSfp8m2Xbx+3A9yU1pB/ysT/nCr
Cancel-Lock: sha1:WTwUX8pWM3Wu49KCJZOr6Zaud2s=
User-Agent: KNode/4.4.10
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339934
Ukryj nagłówki
Anai wrote:
> W dniu 19.12.2011 23:20, Nixe pisze:
>> W dniu 2011-12-19 23:03, Anai pisze:
>>
>>> A tak a propo's - specjalnie szukałam przepisu na m i ę k k i e
>>> pierniczki, ale albo coś spierniczyłam, albo przepis był z deka lewy
>>> bo wprawdzie zaraz po upieczeniu były miękkie, ale jak przestygły to
>>> skamieniały :/
>>
>> Prawidłowo.
>
> Nein!
>
>>> Da się toto jakoś odkamienić do czwartku?
>>
>> Jakieś szanse są. Pierniczki piecze się z tydzień, półtora wcześniej,
>> właśnie po to, żeby zmiękły :)
>
> No niby tak, tylko wiesz - specjalnie szukałam przepisu na od razu
> miękkie pierniki.
>>
>>> I jeszcze jak zrobić lukier, taki żeby po zastygnięciu był bielusi,
>>> sztywny i chrupiący a nie półprzezroczysty i ciapciasty?
>>
>> A z czego robisz? Bo bielusi i sztywny wychodzi z białka i cukru pudru,
>> tylko trzeba porządnie zmiksować.
>>
>
> Z niczego nie robię... nigdy wcześniej nie miałam potrzeby robienia
> lukru, dlatego pytam :P
>
> O tym z białka coś czytałam, i z jednej strony jak XL mam pewne
> wątpliwości, z drugiej jednak nigdy nie miałam problemu, żeby podjadać
> ubite z cukrem białka czy inny kogel-mogel :)
Może się nie znam, ale mam biały lukier, twardy. Piernik pod spodem jest
miękki. A lukier składa się z cukru pudru i wody. Rumu nie daje, bo moja
kuzynka i jej dzieciaki są na rum alergicznie ustosunkowane.
Jak już pisałem: maluję lukrem gorące pierniki. Po wyschnięciu pakuję do
puszek, torebek foliowych, garnków etc. Nic się nie klei.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|