Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.n
eostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Przygotowania do świąt...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <jco9v0$1a9$1@inews.gazeta.pl> <jcobts$35g$1@news.icm.edu.pl>
<jcod1i$asc$1@inews.gazeta.pl>
<4ef03bdb$0$1231$65785112@news.neostrada.pl>
<1wzou8316kva7$.1knrpk0m5x2sc$.dlg@40tude.net>
<jcq46i$du$1@inews.gazeta.pl>
<cmju0xnl86jv$.1weol8g8qfy83$.dlg@40tude.net>
<jcq69c$7dt$1@inews.gazeta.pl>
Date: Tue, 20 Dec 2011 17:02:09 +0100
Message-ID: <1dwh55dlhdo1j$.1gkj05hmdnc4n.dlg@40tude.net>
Lines: 51
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.63.218
X-Trace: 1324396933 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 1229 79.191.63.218:50922
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:339969
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 20 Dec 2011 15:32:12 +0100, Justyna Vicky S. napisał(a):
> Znaczy się gotowane żółtka :) Tak dla uściślenia :)
No gotowane, z tych gotowanych białek, co to się je nimi napełnia :-D
> Dużo oliwy? Wiem, że na oko, ale może ciut uściślenia
Oj, ten przepis umiem tylko na oko, niestety. Najpierw wstępnie widelcem, a
potem dosyć dokładnie rozcieram (takim drewnianym tłuczkiem albo łyżką,
byle mocną) same żółtka, bo potem te ich bryłki już w oliwie trudno
byłoby... Po roztarciu żółtek dodaję stopniowo oliwę i przyprawy, ucierając
- aż masa będzie taka, żeby się łatwo nabierała i nie rozlewała, ale i nie
kruszyła.
Aha, można kapnąć też troszkę majonezu.
Można też dodać szczyptę czosnku granulowanego.
Można też do masy dodać te suszone mielone pomidory albo/i paprykę w
proszku dla smaku i koloru - jednak one zamaskują łososia i nie będzie
widoczny, więc lepiej posypać, bardzo to ładnie wygląda. Dobre są też
oliwki - na każde jajo można położyć jedną. W tej postaci mi smakują,
samych nie cierpię :-)
>
>> Łososia siekam drobniutko, ale nie za drobno - kawałeczki nieco mniejsze
>> nić pół na pół cm, aby były widoczne i aby smak żółtek nie łączył się ze
>> smakiem łososia;
>
> Wędzony łosoś?
Jasne - na zimno wędzony.
>
> mieszam łososia z masą żółtkową, łyżeczką nakładam do
>> połówek białek (spody ścięte płasko), czubato. Na to kleks majonezu albo
>> kawior, na majonez posypane suszone zmielone pomidory (kupuję w Allegro,
>> razem z innymi przyprawami, polecam, od Skworcu) i ostra papryka.
>> Mniam :-)
>
> Wiesz, normalnie masz u mnie krechę jak stąd do Chigago ;) Takiego smaka mi
> narobiłaś, że ślina mi cieknie do pasa... :))))
>
> Chyba zrobię wcześniej niż na Sylwestra - moja mama też uwielbia łososia.
Ja robię czasem nawet na weekendową kolację kiedy dzieci przyjeżdżają, albo
kiedy jest brydżyk i przychodzą znajomi, bo też wszyscy lubimy łososia.
--
XL
|