Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!nemesis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for
-mail
From: Sławek SWP <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przypalone kotlety mielone-dlaczego???
Date: Mon, 9 May 2005 08:45:40 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 36
Message-ID: <d5n17j$eir$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <d5lb20$2h$1@news.onet.pl>
Reply-To: Sławek SWP <damspietrasiewicz2wpkropkapl>
NNTP-Posting-Host: dpg229.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1115621427 14939 83.24.140.229 (9 May 2005 06:50:27 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 9 May 2005 06:50:27 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2527
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2527
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:239031
Ukryj nagłówki
W: news:d5lb20$2h$1@news.onet.pl
Od: pawelf <p...@o...pl>
Było:
> Witam,
>
> za każdym razem jak smażę kotlety mielone przypalają mi się, nie
> ważne czy jest to na patelni teflonowej czy innej, zmniejszam
> ogień na średni, bo na dużym to od razu się palą .........smażę
> na oleju roślinnym.
> Co jest nie tak ???
Kotlety co się nie przypalają na dowolnej patelni
1. Mniej jajek (1 najwyżej 2)
2. 70~80% mięsa
3. Namoczona w wodzie, odciśnięta niezbyt dokładnie sucha bułka 17~27%
4. Surowa, zmielona cebula 2,9%
5. 0,1% przyprawy zielone, pachnące, oraz pieprz ziołowy i sól z Wielczki.
Może tego być mniej niż 0,1% ;-)
Podczas smażenia wyłączyć telewizor, radio, telefon, zamknąć drzwi.
Smażyć na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania skórki, gdy skórka się
pojawi:
a) przełożyć na inną-chłodniejszą patelnię (a nawet do garnka) i tam niech
dochodzą
b) przykręcić ogień pod aktualną patelnią ale na tłuszczu muszą cały czas
się robić banieczki !
Nie istnieje coś takiego jak "dietetyczny mielony" ! Czyli kotlet - podczas
smażenia - musi być cały czas zanurzony w tłuszczu do 1/4 wysokości.
--
Sławek SWP - Przy odpowiedzi na priv usuń 2 nadwyżki
Zajrzyj tu: http://www.lysiak.chrzanik.com/index.php
To tak niedawno było http://www.dzienmisia.pl/
Ekspert to człowiek, który przestał myśleć - on wie :-)
|