Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przyrządzanie tatara.
Date: Thu, 22 Jan 2009 16:44:42 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 56
Message-ID: <uywg1opt8p2k$.z5l3ddkw8nn5$.dlg@40tude.net>
References: <1...@4...net>
<18da1614bd08q$.huqkw2ofvuuk.dlg@40tude.net> <gl6t3o$897$1@news.onet.pl>
<gl70ib$3tf$1@atlantis.news.neostrada.pl>
<a9evpsb81qz5.s767ikw3mgpe$.dlg@40tude.net>
<f...@i...googlegroups.com>
<0...@x...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: bmg52.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1232639084 17016 83.28.226.52 (22 Jan 2009 15:44:44 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 22 Jan 2009 15:44:44 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319198
Ukryj nagłówki
Dnia Thu, 22 Jan 2009 02:22:36 -0800 (PST), Panslavista napisał(a):
> On 21 Sty, 13:29, Panslavista <p...@g...com> wrote:
>> On 21 Sty, 12:57, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>>
>>
>>
>>
>>
>>> Dnia Wed, 21 Jan 2009 12:20:55 +0100, Misiek napisał(a):
>>
>>> > Użytkownik "Roman Rumpel" <r...@s...gazeta.pl> napisał w wiadomości
>>> >news:gl6t3o$897$1@news.onet.pl...
>>> >> Ikselka pisze:
>>> >>> Dnia Tue, 20 Jan 2009 21:07:34 +0100, Als napisał(a):
>>
>>> >>>> Od razu się przyznam - lubię tatara. Nie jest to dla mnie problem, dla
>>> >>>> otoczenia też to nie jest obciążeniem. Ale dzisiaj (przy okazji jedzenia
>>> >>>> tegoż) naszła mnie taka refleksja - jak NAPRAWDĘ powinno się przyrządzać
>>> >>>> tatara? W różnych lokalach podają różne dodatki, na dodatek bazując na
>>> >>>> różnych gatunkach wołowiny.
>>
>>> >>> :-O
>>> >>> O nie, co to, to nie: musi być koniecznie polędwica, końskiej co prawda
>>> >>> nie uświadczysz, no ale wołowa.
>>
>>> >> Co to to nie
>>
>>> >> Tatar ma dużo więcej smaku i charakteru, gdy jest z ligawy, albo zrazowej.
>>
>>> > O szlachetnosci tatara swiadczy wlasnie to, ze jest z poledwicy wolowej..
>>> > Najszlachetniejszej czesci wolu :-)
>>
>>> Właśnie to jest klasyczny tatar :-)
>>
>>> > Niektorzy dodaja jeszcze szprotki wedzone.. to tak a propos... ja osobiscie
>>> > dodaje jeszcze odrobinke maggi lub sosu sojowo-grzybowego (wtedy nie daje
>>> > soli).
>>> > I pieprz oczywiscie... (niektorzy daja pieprz bialy).
>>
>>> Ja daję biały, bo jest łagodniejszy.- Ukryj cytowany tekst -
>>
>>> - Pokaż cytowany tekst -
>>
>> Tatar robią z Rosjanina, w/g przysłowia rosyjskiego - "poskrob
>> Rosjanina, a okaże się, że to Tatar".- Ukryj cytowany tekst -
>>
>> - Pokaż cytowany tekst -
>
> Mała dygresja - badania DNA na ludności Rosji, gdzie ruchy ludności
> były najmniejsze wykazały, ze geny ich były dokładnie te same co w
> Polakach i Ukraińcach (Chazarzy tam nie moskowali)...
Ale wiesz o tym, że 7/8 populacji Europy i Azji nosi w sobie geny Dżingis
Chana?
:-)
|