Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.astercity.net!news.aster.pl!not
-for-mail
From: "Agata" <a...@g...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pycha piernik (p na pierniki)
Date: Sat, 16 Oct 2004 12:45:30 +0200
Organization: Aster City Cable
Lines: 70
Message-ID: <ckqtlo$1gn5$1@mamut.aster.pl>
References: <ckqqu9$det$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 92-goc-5.acn.waw.pl
X-Trace: mamut.aster.pl 1097923064 49893 62.121.120.92 (16 Oct 2004 10:37:44 GMT)
X-Complaints-To: a...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 16 Oct 2004 10:37:44 +0000 (UTC)
X-Tech-Contact: u...@a...pl
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.aster.pl. server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Server-Info: http://www.aster.pl/news/
X-I-Am-Sorry: For my poor newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Pycha piernik (p na pierniki)
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:218676
Ukryj nagłówki
Użytkownik Sławek SWP <s...@w...pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:ckqqu9$det$...@a...news.tpi.pl...
> Wczoraj na wieczór postanowiłam zrobić piernik.
(ciach)
...a nie jest przypadkiem tak, ze nawet jesli twardy...to wymaga czasu
(dni!) na dojrzanie...zbierze wilgoc z calego otoczenia (wchlonie chmury) i
bedzie doskonalym lekko sprezynujacym piernikiem!? I troche sie
rozpogodzi?....
;)
Niepelna lyzeczka to nie jest taka drastyczna ilosc...
a dla ciekawosci polecam sprobowac z takim czyms co prawda to pierniki
...wklejam z portalu wyborczej z forum...niestety nie zapamietalam autora
CHWALONE PIERNIKOWE NA SWIETA
Zapachniało nadchodzącymi świętami, bo dziś zarobiłam ciasto na pierniczki.
Tak, tak, jeśli chcecie wypróbować znakomity
staropolski przepis, który mam od mamy, to już nadszedł właściwy czas, bo
sekret przepyszności tych pierniczków tkwi między innymi w dojrzewaniu
ciasta. Szczerze Wam powiem - podobnie wybornymi jeszcze mnie nikt nie
poczęstował. Jakiś rok temu już podawałam ten przepis, ale nie można go
znaleźć przez Szukaj więc piszę jeszcze raz. Aha - zawsze się udają
Składniki:
1 kg mąki
1/2 litra miodu
2 szklanki cukru
1 kostka smalcu
1/2 szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
szczypta soli
1 torebka gotowej przyprawy do pierników, ale to nie wystarczy, do tego
osobno:
imbir cynamon gałka muszkatałowa kardamon (czasem trudno kupić, więc można
opuścić)
mielone goździki
W dużym rondlu na małym ogniu rozpuszczamy miód, smalec i cukier na
jednolitą masę i czekamy.
Kiedy ostygnie dodajemy mieszając i ugniatając rękami mąkę, jajka, sodę
rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy - do gotowej
mieszanki dodajemy oryginalnych przypraw, tak by wszystkich było pół
szklanki (jak ktoś nie lubi aromatycznie to można wziąć troszkę mniej, ale
ja polecam tą pełnię korzennych aromatów).
Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po
czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy
w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni.
Tak więc mam przed sobą 5 tygodni walki ze sobą by nie wyjeść pysznego
surowego ciasta
Przed świętami wałkujemy ciasto, niezbyt cienko, bo będzie twarde i wycinamy
fantazyjne wzory (ale radość dla dzieci,
obowiązkowo bałwanki, choinki i aniołki!) lub korzystamy z foremek. Jak
sobie przypomnę to napiszę do ilu stopni nagrzewamy piekarnik. Pieczemy
10-15 minut do zarumienienia, czas zależy od grubości i wielkości
pierniczka, wyjmujemy i jak ostygną bierzemy się za artystyczną robotę
(koniecznie z dziećmi!)
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i białka, pisaki tortowe, którymi też
możemy zabarwić go na różne delikatne kolory, polewę czekoladową, wiórki
kokosowe, rozdrobnione orzeszki, płatki migdałów, kolorową cukrową posypkę i
mamy cudnie pachnącą zabawę na cały wieczór.
Potem układamy w kartonie, leciusieńko kropimy wodą i przykrywamy folią, by
na Wigilię były miękkie. Aha - twarde też są pycha.Jejku jak mi ślinka
cieknie!!! Życzę smacznego i fantazji przy zdobieniu!" autor nieznany
agataw
|