Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Wkn" <w...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pycha szarlotka [P]
Date: Tue, 19 Mar 2002 13:55:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 32
Message-ID: <a77cft$4ag$1@news.tpi.pl>
References: <a77662$cam$1@news.tpi.pl> <a77ai2$i6o$1@news.tpi.pl>
<018701c1cf43$e698da20$b38c573e@barbaraij3ogr4>
NNTP-Posting-Host: pk161.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016542525 4432 217.97.24.161 (19 Mar 2002 12:55:25 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 19 Mar 2002 12:55:25 +0000 (UTC)
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and leading Odp: string removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: Pycha szarlotka [P]
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100758
Ukryj nagłówki
Użytkownik Barbara Czaplicka <b...@i...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:018701c1cf43$e698da20$b38c573e@barbaraij3ogr
4...
> Ja robię wg przepisu mamy, czyli tnę jabko gęsto nożem [kiedy jest w
> całości] i skrawam kawałki do miski, aż do samego ogryzka. Tak pokrojone
> jabka przesypuję cukrem i cynamonem, mieszam. Robie to na kilka minut
przed
> wyłożeniem na kruche/półkruche podpieczone ciasto.
> Przyznam samochwalczo, że nie jadłam lepszej szarlotki. Moi znajomi
twierdzą
> to samo i wcale nie chcą mi kadzić.
> Spróbujcie kiedyś. Oczywiści na wierzch tez daje ciasto - bardzo
cieniutką
> warstwe.
> Po upieczeniu posypuje cukrem pudrem wymieszanym z wanilia [prawdziwa,
tyle,
> ze ona nie laduje na szarlotce, a daje rzeczywisty aromat, bo jest
zakrecona
> w sloiku z cukrem] i natychmiast kroję.
> Moja szarlotka nie jest wysoka. Grubosc - po upieczeniu - gora 2,5 palca
> damskiego :-)
cha cha cha, no i dałam się namówić jako maniakalny szarlotkożerca :-)))
Zrobię, zrobię, uwielbiam ciasta z jabłkami, choć ostatnio miałam okazję
spróbowac obrzydliwego ze sklepu. To miała być szarlotka, ale ciasto było
jakies dziwne, jakby niedopieczone, a jabłka wymieszane chyba z mąką
ziemniaczaną, co za okropieństwo. Nie ma jak domowy jabłecznik :-))
Wkn
|