Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.p
l!not-for-mail
From: "Paul" <p...@p...ch>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pyszna rzecz jadlam!!!
Date: Tue, 8 Jan 2002 08:06:14 +0100
Organization: University of Mining & Metallurgy
Lines: 28
Message-ID: <a1e7kv$6fh$2@galaxy.uci.agh.edu.pl>
References: <o...@4...com>
<7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: ras29.planet.ch
X-Trace: galaxy.uci.agh.edu.pl 1010475488 6641 195.141.26.149 (8 Jan 2002 07:38:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@u...agh.edu.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 8 Jan 2002 07:38:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90658
Ukryj nagłówki
> W naszych okolicach natomiast produkuje sie
> taki "miod" z soku jablkowego. Sok jablkowy (z prawdziwych jablek
oczywiscie)
> trzeba gotowac przez, nie wiem dokladnie ile, chyba z dwadziescia godzin
> (wielki kociol), mieszajac od czasu do czasu, wychodzi z tego pyszny
syrop,
> ktory nazywa sie résinée i ktorego uzywa sie do wyrobu tart, dokladniej do
masy
> na ta tarte.
Czesto spotykana nazwa jest takze "vin cuit" czyli gotowane wino. Oczywiscie
nic to cudo z winem nie ma wspolnego. Jak zwykle z tego rodzaju lokalnymi
preparatami, jest mnostwo przepisow : sam sok jablkowy, sam sok gruszkowy
albo mieszanka. Osobiscie przepadam za czystym jablkowym. U moich znajomych
mieszkajacych w Lussery gotuje sie za jednym zamachem sok jablkowy calej
wioski, a rodziny zmieniaja warte przy kotle co pewien czas bo krecic trzeba
faktycznie przez 24 godziny. A tart z vin cuit jest po prostu wspanialy.
Robi sie go w sposob najprostrzy jak mozna : na wlozone do foremi ciasto
wylewa sie pomieszany ze smietana (do smaku) preparat, do pieca na 20 minut
i czesc!
A ty Kalina jak robisz?
--
Amicalement Paul Urstein
|