Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin2!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:NqB+FDby7tDVagIOjNt4seeytQE=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <591da996$0$15203$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser.
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <591c1fc8$0$15193$65785112@news.neostrada.pl>
<591c20ec$0$15187$65785112@news.neostrada.pl>
<ofhaeh$r5$1@node2.news.atman.pl>
<591c4d0a$0$5153$65785112@news.neostrada.pl>
<ofhjr0$a0o$1@node2.news.atman.pl>
<591c5a2d$0$648$65785112@news.neostrada.pl>
<ofjci5$v2g$1@node2.news.atman.pl>
<591d4dc7$0$5145$65785112@news.neostrada.pl>
<591d571d$0$5147$65785112@news.neostrada.pl>
<591da577$0$656$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 18 May 2017 14:03:03 GMT
Lines: 45
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 37.47.73.77
X-Trace: 1495116183 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 15203 37.47.73.77:5468
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376873
Ukryj nagłówki
FEniks <x...@p...fm> wrote:
> W dniu 18.05.2017 o 10:11, Ikselka pisze:
>> FEniks <x...@p...fm> wrote:
>>> W dniu 18.05.2017 o 07:42, Roman Rogóż pisze:
>>>> - nie kwestionuję że nowe jest lepsze
>>> Nowe jest lepsze, pod warunkiem że nie jest to ser ani inne jedzenie. ;)
>>>
>>
>> Ani pieniądz.
>> Niechcący powiedziałabyś coś mądrego, gdyby nie to przymrużenie oka.
>> Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie uzupełniła Twej konkluzji o
>> pieniądz- od zarania znana zasada głosi, że zły pieniądz wypiera dobry. To
>> samo jest z jedzeniem i nikt temu nie zaprzeczy. Może Ty spróbujesz?
>>
>
> Z dzieciństwa (za komuny) pamiętam biały ser kwaśny i suchy, dlatego też
> nie polubiłam go.
Też wtedy nie znosiłam białego sera. Niczym się on nie różnił od
dzisiejszych sklepowych. Polubiłam biały ser dopiero ze dwa-trzy lata temu,
kiedy zaczęłam go kupować u pani Baby - jedząc najpierw z obawą, potem z
zachwytem. I mam ogromne pretensje do komuszego i dzisiejszego przemysłu
mleczarskiego właśnie o te stracone lata.
> Ewentualnie bywały sery od tzw. baby, które zalatywały
> oborą.
Są Baby brudasy i Baby czyściochy. Miałam szczęście do tych drugich.
> Obecnie wiem, gdzie kupić bardzo dobry biały ser. Nie jest
> kwaśny, nie śmierdzi, odpowiednio mokry - dokładnie taki jak mi odpowiada.
>
A ma kremowe grudki śmietany na przekroju i nie cieknie z niego jak z
namoczone gąbki?
Więc ja wolę sama zrobić. Moja pani Baba poszła do pracy, krowę ma już
tylko jedną, w sumie jej się nie dziwię - tylko ze ja sierotka zostałam,
nie mówiąc o wielu znanych osobach z Kielecczyzny, które wychwalały jej
wyroby... Zatem cóż było robić innego, niż wziąć się samej do roboty. Nie
święci garnki lepią, skoro już od dawna stać mnie na zrobienie porządnego
szwajcara czy goudy, to zwykły biały ser jest bedłką. No i JEST.
--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche
|