Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pyszny biały ser - cz. 2 Re: Pyszny biały ser - cz. 2

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pyszny biały ser - cz. 2

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin2!goblin1
!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
User-Agent: NewsTap/5.2.6 (iPhone/iPod Touch)
Cancel-Lock: sha1:OGg+LtHcxw3Zj4JOHJwueY6Bf0Y=
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Message-ID: <5921f2d0$0$652$65785112@news.neostrada.pl>
Subject: Re: Pyszny biały ser - cz. 2
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8
Mime-Version: 1.0
Content-Transfer-Encoding: 8bit
From: Ikselka <i...@g...pl>
References: <5921b7cf$0$662$65785112@news.neostrada.pl>
Date: 21 May 2017 20:04:32 GMT
Lines: 63
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.137.161
X-Trace: 1495397072 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 652 79.191.137.161:49535
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:376970
Ukryj nagłówki

Ikselka <i...@g...pl> wrote:
> Jak już wspomniałam, ser biały robiony podaną przeze mnie metodą pół na pół
> ( czyli poprzez równoczesne wytrącanie sernika w słodkim gorącym mleku
> KWASEM z identycznej ilości mleka zsiadłego - przy równoczesnym ścinaniu
> tegoż sernika czyli kazeiny w mleku zsiadłym ciepłem dostarczonym w mleku
> wrzącym) to bardzo dobra metoda otrzymywania wartościowego, zdrowego i
> smacznego oraz o świetnych walorach fizycznych produktu mlecznego.
>
> Metoda znana jest i polecana do wyrobu twarożku dla niemowląt, zatem nie ma
> przeszkód, aby i dorośli mogli jeść ten smaczny i lekkostrawny ser, co
> bardzo polecam.
>
> Wszelkie głosy o niedopuszczalności mieszania mleka zsiadłego ze słodkim i
> o rzekomym "niszczeniu białka mleka przez gotowanie" wynikają z arogancji i
> niewiedzy osób, które nie znają własności poszczególnych białek mleka -
> kazeiny i białek serwatkowych. Opinie takie to urbanlegend środowisk żtp.
> pozostających w niewiedzy.
>
> Gdyby zwykłe zagotowanie mleka pozbawiało jego białka jakichkolwiek
> własności o które chodzi w żywieniu, wszelkie gotowane mleczne potrawy (w
> szczególności dla dzieci) nie miałyby uzasadnienia w pełnowartościowej
> diecie człowieka. A są przecież ze wszech miar polecane, jak również picie
> przegotowanego mleka jako takiego - albowiem zgodnie z wynikami badań
> naukowych (cyt.):
> "Kazeina jest najbardziej ,,ciepłoopornym"białkiem mleka. Przetrzymuje
> ona ogrzewanie w 100 C przez 14 godzin, a ulega koagulacji po 1,5 godzinie
> w temperaturze 120C.(...)"
> http://www.iaea.org/inis/collection/NCLCollectionSto
re/_Public/29/024/29024567.pdf

Kazeina w mleku krowim jest głównym białkiem mleka - stanowi od 0,75 do 0,8
białka ogólnego w mleku. Inne białka pozostają w serwatce. Nie występuje w
mleku jako taka - lecz w postaci soli wapnia. Dlatego w celu jej
wydzielenia z mleka można działać kwasem (fermentacja mlekowa mleka - na
ser biały; kwas cytrynowy na słodkie mleko - mozarella), temperaturą,
enzymami (podpuszczką - sery twarde) w różnych kombinacjach, w zależności
od tego, jaki ser chce się otrzymać.

Pyszny ser biały, o którym mowa w tym wątku, składa się niemal z samej
kazeiny (jeśli chodzi o rodzaj białka).
Ponieważ kazeina, jak wcześniej przytoczyłam, nie traci swej struktury i
właściwości podczas krótkotrwałego gotowania mleka, jak najbardziej takie
słodkie, przegotowane i ostudzone, po czym zaszczepione kulturami bakterii
mleko jest dobre na ser, a jako gorące, zmieszane z wcześniej przygotowanym
zaszczepionym i zsiadłym, daje jeszcze lepsze efekty.

Chętnym bardzo rekomenduję ten sposób, ponieważ łatwiej w nim o uzyskanie
właściwej temperatury, w jakiej lekko i aksamitnie ścina się sernik, a
unika się przegrzania/przypalenia skrzepu przy dnie garnka oraz
długotrwałego uważnego podgrzewania kwaśnego mleka z termometrem w ręce.

Mało tego! Dwa czy trzy razy miałam za mało mleka, więc całość ukwasiłam, a
zamiast porcji wrzącego słodkiego - wlałam wrzątek! Ser też był bardzo
smaczny :-)

Warto robić domowy biały ser tymi sposobami. Żaden kupny nie ma tego smaku
i konsystencji, żaden kupny tak świetnie nie nadaje się na świąteczną
paschę, sernik - nie mówiąc już, że małe dzieci w miarę chęci i możliwości
mam, powinny jeść domowy ser, nie pochodzący z masowej produkcji, o której
naprawdę lepiej nie wiedzieć, jak w praktyce wygląda.

--
XL "Ogródek, figi, trochę sera - a do tego trzech lub czterech
przyjaciół. Oto luksus według Epikura." F. Nietzsche

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
22.05 Ikselka
22.05 Jingiel
22.05 Ikselka
22.05 Jingiel
22.05 Ikselka
22.05 Jingiel
22.05 Stokrotka
22.05 Ikselka
22.05 cef
23.05 Ikselka
23.05 Ikselka
24.05 Pszemol
24.05 Pszemol
24.05 Ikselka
25.05 Ikselka
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?