Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!goblin2!goblin1
!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Pytanie do XL
References: <5...@g...com>
<1gpl8frjoriyh$.100xjthw42djg$.dlg@40tude.net>
<mkrgnu$gad$1@node1.news.atman.pl> <mkrreb$ie5$1@dont-email.me>
<mkru67$i79$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5575d8bb$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
<5575da1c$0$27523$65785112@news.neostrada.pl>
<5575ea66$0$2206$65785112@news.neostrada.pl>
<ml505k$vrh$1@mx1.internetia.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<ml5r8i$k7d$1@mx1.internetia.pl>
Organization: : : :
Date: Tue, 9 Jun 2015 13:05:57 +0200
User-Agent: slrn/1.0.2 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 29
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1433847960 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 8371 77.253.217.116:10220
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364173
Ukryj nagłówki
Anai pisze:
>> Szkoda palca. Brantrura (właściwie: bratrura) to co innego. To piekarnik.
>> W piekarniku się piecze. Do tego potrzeba wysokiej temperatury, choć może
>> ona działac krótko. Więc bratrura zrobiona jest z blachy owiewanej wprost
>> spalinami z paleniska. W szbaśniku nie musi byc gorąco -- ma być ciepło.
>> Za to stan ten powinien utrzymywać się jak najdłużej. Przeto najlepiej
>> taką duchówke wykonać jako jamę otoczoną akumulacyjną ceramiką.
>>
>> Usposobienie mam łagodne, żądny krwi nie jestem. Przyjmijmy zatem, że
>> dość będzie w ofierze obciąć paznokieć u małego palca lewej nogi.
>
> Ja się na budowie kuchni kaflowych ani nazewnictwie jej poszczególnych
> elementów nie znam , ale o ile pamiętam nieszczęsna duchówka
> wkomponowana była w taki sposób, że była raczej nad paleniskiem pieca
> chlebowego - nie zmienia to jednakowoż faktu, że kiedy paliło się
> jedynie "pod blachą", to również było w niej ciepło ;)
No dobrze, ale co z tym paznokciem? To w tej chwili najbardziej
interesujące. Zaś co do duchówek, to zdarzają się takie, co są
wkomponowane w ten sposób, że garnek wsuwa się z płyty kuchennej
wprost do niej. Brantrurę nad chlebowym można uznać za normę.
Z tym że jak ktoś już napalił w chlebowym, to raczej tam piekł,
nie w piekarniku. Ogień podblachowy ogrzewa brantrurę bardzo
sprawnie. Do tego stopnia, że drzwiczki do niej należy trzymać
na co dzień otwarte, z uwagi na przegrzewanie elementów metalowych
--
Jarek
|