Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: stefan <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie do XL
Date: Wed, 10 Jun 2015 09:18:30 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 103
Message-ID: <ml8oc7$bci$1@node2.news.atman.pl>
References: <5...@g...com>
<1gpl8frjoriyh$.100xjthw42djg$.dlg@40tude.net>
<mkrgnu$gad$1@node1.news.atman.pl> <mkrreb$ie5$1@dont-email.me>
<mkru67$i79$1@node2.news.atman.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<5575d8bb$0$2189$65785112@news.neostrada.pl>
<5575da1c$0$27523$65785112@news.neostrada.pl>
<5575ea66$0$2206$65785112@news.neostrada.pl>
<ml505k$vrh$1@mx1.internetia.pl>
<55760787$0$27509$65785112@news.neostrada.pl>
<ml5tr1$f5f$1@node2.news.atman.pl>
<55770a4e$0$27526$65785112@news.neostrada.pl>
<19vuklbzi7eq3.1rmfxoan6a0p7$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 89-66-128-146.dynamic.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1433920711 11666 89.66.128.146 (10 Jun 2015 07:18:31
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Jun 2015 07:18:31 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:31.0) Gecko/20100101
Thunderbird/31.7.0
In-Reply-To: <19vuklbzi7eq3.1rmfxoan6a0p7$.dlg@40tude.net>
X-Antivirus: avast! (VPS 150609-1, 2015-06-09), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:364193
Ukryj nagłówki
W dniu 2015-06-09 o 21:09, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 09 Jun 2015 17:46:22 +0200, Qrczak napisał(a):
>
>> Dnia 2015-06-09 07:33, obywatel bbjk uprzejmie donosi:
>>> W dniu 2015-06-08 o 23:22, GalAnonim pisze:
>>>
>>>> Ja nie twierdzę, że tak nie było, ja tylko twierdzę, że w kręgach w
>>>> których ja się obracałem była to dochówka, ale wiele jest przeróżnych
>>>> regionalizmów nie tylko w tym zakresie i z pewnością jedni używali U
>>>> inni O (po prostu tylko jak dla mnie z racji tego do czego była używana
>>>> ta część kuchni bardziej mi pasuje dochówka od dochodzenia i od
>>>> przechowywania czyli dochowywania w cieple potraw dla tych co zjawią się
>>>> później).
>>>
>>> Dochówka i duchówka to to samo, co i szabaśnik - miejsce na DOCHowanie
>>> potraw w cieple. Oboczności w nazwie są regionalne. Etymologicznie słowo
>>> nie pochodzi od ducha, ani duszenia, a od dochowania. Szabaśnik,
>>> bo w szabas nie wykonuje się pracy, w tym nie rozpala ognia, a nie
>>> każdego było stać na szabes goja.
>>>
>>> ? Pietrek, przynieś no drewek ? krzyknęła sprzed domu Hanka, rozmamłana
>>> była całkiem i omączona przy wyrabianiu chleba.
>>> W szabaśniku huczał już tęgi ogień, przegarniała go raz po raz i leciała
>>> obtaczać bochny i wynosić je w ganek, na deskę ździebko wystawioną w
>>> słońcu, bych prędzej rosły. Zwijała się siarczyście, gdyż ciasto prawie
>>> już kipiało z wielkiej dzieży, przyokrytej pierzyną.
>>> ? Józka, dorzuć do pieca, bo trzon jeszczek czarniawy!
>>> [...]
>>> A w chałupie uwijano się żwawo, Józka przyśpiewywała cichuśko i strzygła
>>> z papierów kolorowych one cudackie strzyżki, które czy na belkę, czy też
>>> na ramy obrazów nalepić, to widzą się kieby pomalowane w żywe kolory, od
>>> których aż gra w oczach! A Jagna, z zakasanymi po ramiona rękawami,
>>> miesiła w dzieży ciasto i przy matczynej pomocy piekła strucle tak
>>> długachne, że widziały się jako te lechy w sadzie, na których pietruszkę
>>> zasiewają, to chleby bielsze nieco z pytlowej mąki - a zwijała się żywo,
>>> bo ciasto już kipiało i trza było wyrabiać bochenki, to poglądała za
>>> Józiną robotą, to zaglądała do placka z serem i miodem, któren wygrzewał
>>> się już pod pierzyną i czekał na piec, to latała na drugą stronę do
>>> szabaśnika, w którym buzował się tęgi ogień.
>>>
>>> Jak widać, chłopi w Lipcach używali słowa szabaśnik, Oczywiście nie jest
>>> tak, jak twierdzą pewne uczone w partykułach i wszystkowiedzące, że
>>> "szabaśnik jest słowem żydowskim". Bowiem do polszczyzny weszło wiele
>>> zapożyczeń z wielu języków, w tym przypadku z hebrajskiego. Rzeczownik
>>> sabbat, sabbaton (s czytane jako sz) oznacza zawsze regularny dzień
>>> odpoczynku, w którym praca jest surowo zabroniona.
>>
>> Rejment miał prawo, spod Łodzi się wywodził.
>
> Dzięki za cytat z Reymonta - ale co do moich wypowiedzi, to Twoja
> koleżaneczka bierze swoje "cytaty" znikąd, więc niech łaskawie cudzysłowem
> nie opatruje tego, czego nigdy nie napisałam - rzekomo moje "szabaśnik jest
> słowem żydowskim" to jej autorski wymysł.
> To po pierwsze.
kopiuję i wklejam: z dnia 2015-06-05 14:12
Dnia Fri, 05 Jun 2015 08:48:27 +0200, stefan napisał(a):
> W dniu 2015-06-04 o 23:49, Ikselka pisze:
>> Dnia Thu, 4 Jun 2015 10:53:23 -0700 (PDT), b...@g...com
>> napisał(a):
>>
>>> Czy to coś na ostatnim zdjęciu można wykorzystać jako piec chlebowy?
>>>
>>> http://allegro.pl/dom-magnuszowiczki-niemodlin-i5401
520552.html
>>>
>>> Pozdrawiam - Aicha
>>
>> Wygląda podobnie (ma tam chyba szufladę na popiół pod drzwiczkami,
ale nie
>> widać tego dokładnie), ale nie wiadomo, czy to w ogóle jest czynne, nie
>> widać, jak toto jest zrobione w środku. Radziłabym wstępnie zapytać
>> sprzedającego i niech zdjecia wnętrza zrobi.
>>
>> PS. Na przedostatnim zdjęciu widzę tzw duchówkę - przy kaflowej
kuchni po
>> prawej, to takie "wysokie coś" z drzwiczkami. W duchówce jednak
niczego nie
>> upieczesz, bo piekarnik to nie jest, toto jest za daleko od
paleniska i się
>> w życiu wewnątrz nie nagrzeje do pożądanej dla pieczenia ciast
temperatury;
>> piekarnik powinien być w "korpusie" kuchenki, obok paleniska. Duchówka
>> służy do przechowywania ciepłych potraw na potem albo do ich
"dochodzenia".
>>
> po polsku "duchówka" często zwana jest szabaśnikiem - i ta nazwa
> zrozumiała jest dla każdego....
Nie, po polsku jest "duchówka" - szabaśnik to po żydowsku.
-- XL Tak zginęli: https://www.youtube.com/watch?v=kAMyBI_x2Xs
koniec wklejki.
pozdr
Stefan
---
Ta wiadomość została sprawdzona na obecność wirusów przez oprogramowanie antywirusowe
Avast.
https://www.avast.com/antivirus
|