Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: Animka <a...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pytanie o silikonowe formy
Date: Wed, 24 Oct 2012 02:45:52 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 29
Message-ID: <k67fah$5n9$1@node1.news.atman.pl>
References: <s...@k...domain> <k64aum$6j4$1@news.task.gda.pl>
<18tzkgw8fbhhi$.1wb3brspk8ako$.dlg@40tude.net>
<bhs9v3g0so7j$.1vhnd6j2x5g22$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: e1-163-j14.elartnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1351041169 5865 193.238.180.163 (24 Oct 2012 01:12:49
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 24 Oct 2012 01:12:49 +0000 (UTC)
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; rv:16.0) Gecko/20121010 Thunderbird/16.0.1
Hamster/2.1.0.11
In-Reply-To: <bhs9v3g0so7j$.1vhnd6j2x5g22$.dlg@40tude.net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:349222
Ukryj nagłówki
W dniu 2012-10-23 17:57, Ikselka pisze:
> Dnia Tue, 23 Oct 2012 17:56:04 +0200, Ikselka napisał(a):
>
>> Dnia Mon, 22 Oct 2012 22:39:53 +0200, Fiora napisał(a):
>>
>>> Tylko emalia - mam formę z grubej blachy pokrytej
>>> grubą emalią - jak to za komuny (he he! )
>>
>> Nie ma się co śmiać ani wstydzić - było mnóstwo świetnych rzeczy wtedy, o
>> których dziś można tylko śnić. Prócz form, garnków itp "kuchennych" spraw
>> wymienię też, niekulinarnie, parę innych rzeczy - np świetnie
>> skonstrupowane były buty (co do ich urody to bywało różnie, ale nie aż tak
>> źle znowu), świetne i TANIE były tkaniny: wełna, bawełna i len... A
>> prawdziwy cieniuchny batyst to własnie ostatnio za komuny widziałam, mam
>> zresztą kawałek i trzymam jak relikwię jaką - dziś w sklepie nie wiedzą, co
>> to... i podobnie z rzeczami do kuchni.
>>
>> Jeśli chodzi o formy, to po wypróbowaniu ciężko zachorowałam na kamionki -
>> mam formy do babek, wypatrzyłam też formy-keksówki na Allegro. Formy
>> szklane też mnie "kręcą". Ale kamionka - istne cudo do pieczenia. Ciasto
>> równiutko się dopieka, nie opada (forma wolno stygnie i nie ma szoku),
>> ponadto forma nie oddziałuje chemicznie na ciasto... Szkło jest fajne, ale
>> szybko stygnie, no moze być.
Mnie tam pięknie ciasto się piecze w normalnej brytfance.
--
animka
|