Data: 2014-10-26 01:51:32
Temat: Re: Ratunku, wegańska uczta
Od: Fragi <s...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Fri, 24 Oct 2014 23:53:24 +0200, Jarosław Sokołowski napisał(a):
> Pani Ewa napisała:
>
>>> - dhal z kalafiorem i szpinakiem (blog od Qry),
>>> - bakłażan faszerowany orzechami włoskimi (gruziński przepis)
>>> - papryki faszerowane kurkami z ryżem (inspiracja Qry i Jarka)
>
> [...]
>
>> Spróbowałabym wszystkiego, chociaż nie wiem, co toto ten dhal.
>>
>> Jedną faszerowaną potrawę zamieniłabym na pasztet (któryś z wege
>> Qrzych albo sojowy), do którego można by podać jakąkolwiek świeżą
>> sałatkę, bo trochę brakuje mi surowizny w tym zestawie.
>
> Bakłażan faszerowany chyba faszerowany jest jedynie umownie. Faszeruje
> się coś, co ma dziurę we wnętrzu, a temu natura perforacji poskąpiła.
>
A ja tam czasami lubię pomagać naturze :) W bakłażanie i cukinii wydrążam
miejsce na farsz, a z miąższu i przeróżnych dodatków robię farsz.
Pomidorom czy pieczarkom też czasami pomagam się otworzyć. Chyba jedynie
papryka stoi otworem...
--
Pozdrawiam,
M.
|