Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neost
rada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Subject: Re: Ratunku, wegańska uczta
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <m2b36g$ah8$1@node2.news.atman.pl> <c...@m...uni-berlin.de>
<m3n6gt$tag$1@node2.news.atman.pl>
<546368b7$0$2844$65785112@news.neostrada.pl>
<m3vr1o$gvv$1@node2.news.atman.pl>
Date: Wed, 12 Nov 2014 19:34:30 +0100
Message-ID: <p...@4...net>
Lines: 31
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 83.9.127.133
X-Trace: 1415817267 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2857 83.9.127.133:9035
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:359150
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 12 Nov 2014 15:32:26 +0100, bbjk napisał(a):
> W dniu 2014-11-12 15:03, FEniks pisze:
> .
>> Poza tym chętnie dowiedziałabym się, jak robisz barszcz, bo gdzieś
>> pisałaś, że to Twoja specjalność. Ja lubię bardzo, a niedługo dobry
>> przepis się każdemu przyda.
>
> Ten barszcz może być wigilijny, ale robię częściej, bo jest lubiany.
> Najpierw trzeba ukisić buraki, to chyba każdy wie, jak.
>
> Jak już zakwas jest gotowy, gotujemy na malutkim ogniu esencjonalny
> wywar z włoszczyzny bez kapusty, ale z dodatkiem kilku sporych buraków
> pokrojonych w kawałki. Osobno gotujemy suszone prawdziwki, z nich będą
> uszka, czy paszteciki.
> Mieszamy przecedzone wywary z warzyw i z grzybów ze sobą, dodajemy
> zakwas, ziele angielskie, listek laurowy, doprowadzamy do wrzenia, lecz
> już nie gotujemy, bo straci kolor. Dodajemy odrobinę czerwonego wina
> wytrawnego, ponacinany ząbek lub dwa czosnku, ewentualnie łyżkę miodu
> lub odrobinę cukru, jeśli buraki nie nadały wystarczającej słodyczy.
> Zostawiamy barszcz na noc w lodówce lub w innym chłodnym miejscu, by
> nabrał właściwego smaku. Ma to być esencjonalne.
>
> Kwaśność regulujemy ilością zakwasu, nie dodajemy żadnych soków z
> cytryny, czy czegoś w tym stylu.
Ale gdzie tu jakaś szczególność w tym przepisie? - to zwykły przepis na
barszcz. Według mnie konieczny jest jeszcze majeranek (i daję sporo).
Czosnku też sporo, a nie jakieś dwa ząbki, zwłaszcza że króluje chiński,
zupełnie bez wartości. I gdzie pieprz? No jak bez pieprzu? A dwa-trzy
goździki też nie zaszkodzą.
|