Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!wlos
From: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Re: Dieta sródziemnomorska - Witam
Date: Fri, 3 Aug 2001 07:38:19 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 37
Message-ID: <1exjwtn.1pacufhw5j41eN%wlos@tele.com.pl>
References: <9katj4$5s7$1@sunsite.icm.edu.pl> <9kbbb4$reh$1@h1.uw.edu.pl>
<016a01c11b8a$fb87c3a0$0200a8c0@BeataMoryl>
NNTP-Posting-Host: pm136.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 996817159 18542 213.76.108.136 (3 Aug 2001 05:39:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 3 Aug 2001 05:39:19 GMT
User-Agent: MacSOUP/2.4.6
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:61134
Ukryj nagłówki
"Sebastian Ha"ucha" <s...@p...fm> wrote:
> S"ysza"em bardzo dużo o kuchni śródziemnomorskiej - że ponoć zdrowa i się
> po niej nie tyje, a ludzie tak się odżywiający dożywają sędziwego wieku.
> Nie znalaz"em natomiast cz"owieka który by wyjaśni" czym ona w"aściwie
> jest i co jest dla niej typowe - oprócz wina :-).
Nie ma nic takiego jak "kuchnia srodziemnomorska". Wystarczy spojrzec
na mape -- wylacznie na wybrzezu europejskim musialaby ona obejmowac
kuchnie srodziemnomorskiego wybrzeza Hiszpani, Francji, Turcji, krajow
dawnej Jugoslawii, calej Grecji i prawie wszystkich krain Wloch. A
zostaje jeszcze wybrzeze afrykanskie -- Algieria,Maroko, Tunezja.
W jednej z moich lepszych ksiazek o kuchni, wydane w Holandii jest
rozdzial "Wschodnia Europa" i opisana jest tam kuchnia Polski,
Czechoslowacji i Rosji. Mysle ze kuchnia tych krajow ma wiecej
wspolnego, niz kuchnia krajow lezacych nad Morzem Srodziemnym.
Oczywiscie moznaby twierdzic, ze wspolna dla tej kuchni jest pewna grupa
surowcow -- ryby z morza srodziemnego, oliwki i oliwa, wino, wysokiej
jakosci pszenica, niektore warzywa i owoce, ale to jednak troche zbyt
malo by mozna kuchnie tylu krain wspolnie zaszufladkowac.
Czy nie tuczy -- przypomnijmy sobie stereotyp wloskiej gospodyni
domowej. Czemu kuchnia uzywajaca obficie bialej maki i oliwy nie
mialaby tuczyc. Zreszta ostatnio podobno wsrod mlodych Wlochow powstala
tendencja do porzucania kuchni tradycyjnej, ze wzgledu na to, ze jest
tuczaca.
Czy ludzie z krajow srodziemnomorskich zyja dluzej niz inni? Tez
watpliwe. A jezeli nawet to trudno udowodnic, ze jest to wynik sposobu
odzywiania. Dlaczego zreszta kluski i biala bulka mialyby byc zdrowsze
niz kartofle i zytni chleb? A co z goralami z Kaukazu? ;-)
Tak czy inaczej "kuchnia srodziemnomorska" to tylko kolejna moda
rozpowszechniana przez pisma kobiece itp media.
Wladyslaw
|