Data: 2015-07-12 14:28:25
Temat: Re: Re:jajko ugotowane na twardo
Od: "Pszemol" <P...@P...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"XL" <i...@g...pl> wrote in message
news:55a0eea7$0$2209$65785112@news.neostrada.pl...
> Pszemol <P...@P...com> Wrote in message:
>> Ambitne pytanie :-)
>>
>> Jak ugotowac jajko na twardo do konsumpcji za kilka dni (zapas na
>> wycieczke) aby żółtko nie przybrało zielonkawego koloru?
>>
>> Obecnie wkladam jajka z lodowki do garnka, zalewam woda z kranu,
>> zagotowuję
>> do wrzenia z wigorem po czym wyłączam kuchenkę i zostawiam na 10 minut we
>> wrzącej wodzie.
>> Po tym czasie ochładzam zalewajac zimna woda.
>>
>> Jajka tak przygotowane maja piękny żółty kolor otworzone zaraz po
>> ugotowaniu ale żółto im zielenieje na swych zewnętrznych krawędziach na
>> 2-3
>> dzień. Jak temu efektowi zapobiec?
>>
>
> Generalnie nie powinieneś zadawać tak niemądrych pytań. Czyżbyś
> nie wiedział takich podstawowych rzeczy, że jaja zawierają dużo
> siarki i żelaza, a związki siarki z żelazem są zielonkawe? Znając
> zaledwie takie podstawy mógłbyś sam dojść do wniosku, że chemia
> jest wszędzie (w jaju i poza nim) i nie ma na to rady, nie warto
> się ośmieszać pytaniami w stylu czterolatka
> 333-)
Czy Ty celowo redagujesz wypowiedzi aby były niemiłe i obraźliwe?
Czy wychodzi Ci to bez wysiłku i naturalnie?
|