Data: 2015-07-11 12:23:33
Temat: Re:jajko ugotowane na twardo
Od: XL <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pszemol <P...@P...com> Wrote in message:
> Ambitne pytanie :-)
>
> Jak ugotowac jajko na twardo do konsumpcji za kilka dni (zapas na
> wycieczke) aby żółtko nie przybrało zielonkawego koloru?
>
> Obecnie wkladam jajka z lodowki do garnka, zalewam woda z kranu, zagotowuję
> do wrzenia z wigorem po czym wyłączam kuchenkę i zostawiam na 10 minut we
> wrzącej wodzie.
> Po tym czasie ochładzam zalewajac zimna woda.
>
> Jajka tak przygotowane maja piękny żółty kolor otworzone zaraz po
> ugotowaniu ale żółto im zielenieje na swych zewnętrznych krawędziach na 2-3
> dzień. Jak temu efektowi zapobiec?
>
Generalnie nie powinieneś zadawać tak niemądrych pytań. Czyżbyś
nie wiedział takich podstawowych rzeczy, że jaja zawierają dużo
siarki i żelaza, a związki siarki z żelazem są zielonkawe? Znając
zaledwie takie podstawy mógłbyś sam dojść do wniosku, że chemia
jest wszędzie (w jaju i poza nim) i nie ma na to rady, nie warto
się ośmieszać pytaniami w stylu czterolatka
333-)
--
XL
----Android NewsGroup Reader----
http://usenet.sinaapp.com/
|