Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.samoylyk.n
et!weretis.net!feeder8.news.weretis.net!eternal-september.org!news.eternal-sept
ember.org!.POSTED!not-for-mail
From: Wiesiaczek <c...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Robienie wody z mózgów młodzieży
Date: Thu, 27 Apr 2023 17:05:40 +0200
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 38
Message-ID: <u2e304$1v9l2$1@dont-email.me>
References: <tvms0t$26j64$2@dont-email.me>
<6426aa48$0$19614$65785112@news.neostrada.pl>
<u06oi1$1e950$1@dont-email.me> <u06pfk$1eiau$1@dont-email.me>
<6427d873$0$9611$65785112@news.neostrada.pl>
<644a60fd$0$2952$65785112@news.neostrada.pl>
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Thu, 27 Apr 2023 15:05:40 -0000 (UTC)
Injection-Info: dont-email.me; posting-host="26fe6bc173f224ea1502e6544d3ab3f9";
logging-data="2074274";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX18NjcKzRCQlMbRRhdxu+zcMWlh/Gmf+hgc="
User-Agent: Mozilla/5.0 (X11; Linux x86_64; rv:102.0) Gecko/20100101
Thunderbird/102.4.2
Cancel-Lock: sha1:JtouZPQKQLEYEzHt7fCc71CKz1o=
Content-Language: pl-PL
In-Reply-To: <644a60fd$0$2952$65785112@news.neostrada.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:383834
Ukryj nagłówki
W dniu 27.04.2023 o 13:48, Akarm pisze:
> W dniu 01.04.2023 o 09:08, Trybun pisze:
>
>> dobry bimberek to też świetna sprawa. Tylko coraz mniej ludzi którzy
>> umieją go odpowiednio skonfigurować. Gdy się sprowadzałem na wieś to
>> było tu sześciu artystów w tym fachu, teraz jest tylko jeden, na
>> dodatek przeszedł na amatorstwo, że już u niego nie idzie kupić butelki.
>>
>
> Ja kiedyś (ale tylko raz tak mi się udało!) zrobiłem bimber
> bezzapachowy. Kolega na swoje imieniny ponalewał w butelki po "Żytniej"
> i wszyscy pili, jakby to była tradycyjna, czysta "Żytnia". Jeden tylko
> starszy wujek, kiedy po pewnym czasie mu się odbiło, zapytał szeptem:
> - a to nie jest przypadkiem krzakówa?
> Cała reszta gości (kilkanaście osób pijących) nie połapała się do końca
> imprezy. ;)
>
Pochwalę się, że ja robię tylko bezzapachowy:)
Polega to na precyzyjnym oddzieleniu frakcji lekkich, następnie
właściwego spirytusu oraz frakcji ciężkich, występujących przy końcu
destylacji.
W praktyce robię to tak, że podstawiam słoiki 0.4 l ponumerowane i po
napełnieniu ich wybieram te bezzapachowe. Pozostałe dzielę na "śmierdzi
ale da się wypić" oraz na spirytus techniczny. Ten pomimo swojego
zapachu jest bezbarwny i mocny tak samo jak pozostałe frakcje, czyli ok.
95 stopni. Mam w rodzinie stolarza który robi renowację starych mebli i
bierze całość do politurowania :) Twierdzi, że sklepowy denaturat to nie
jest to! :)
--
Wiesiaczek - dziś z DC
"Ja piję tylko przy dwóch okazjach:
Gdy są ogórki i gdy ich nie ma" (R)
Niech żyje POLEXIT! I salwa Ukrainie!
|