Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!news-out.readnews.com!news-x
xxfer.readnews.com!nx02.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfeed.neostrad
a.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostrada
.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Rukola...
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <kofogu$vrp$1@news.dialog.net.pl>
Date: Sun, 2 Jun 2013 17:57:29 +0200
Message-ID: <12oohrxotndtp$.1u383maicokpd.dlg@40tude.net>
Lines: 29
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.24.55
X-Trace: 1370188648 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 26691 79.185.24.55:2162
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:351432
Ukryj nagłówki
Dnia Sun, 02 Jun 2013 17:31:45 +0200, Anai napisał(a):
> Mam jej całe mnóstwo, rośnie nadal jak szalona, co niektóre już kwitną
> a ja nie nadążam już z jedzeniem.
> Da się ją jakoś przetworzyć, coby mieć na zaś?
> Wiem, że można pesto, ale to mi za bardzo tyłka nie ratuje, bo dość
> krótką datę przydatności do spożycia ma :/
> Coś jeszcze?
Ja bym zamroziła do wykorzystania zimą - przykładowo jak poniżej:
http://www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/lekka-zup
a-z-rukoli-i-ziemniakow/
Mrożenie jak najbardziej, przecież skoro mrożony szpinak, to niby czemu nie
rukola. Pesto może z mrożonej nie zrobisz, ale różne ciepłe potrawy
(nadzienia) i owszem :-)
PS. Mam odmianę trwałą (liście grubsze, sztywniejsze, bardziej chrupiące i
bardziej ostre w smaku, czosnkowe) - pesto z niej wychodzi wyraziste,
boskie. W tym roku przesadziłam i chuchałam i dmuchałam, bo mi podmarzła i
bałam się że zginie. Uratowałam 6 karp i żyją - mają już znowu piękne
liście. Moja ulubiona potrawa z niej to penne albo farfalle z czosnkiem,
boczkiem wędzonym i szynką parmeńską w śmietanowym sosie - z łyżką pesto z
rukoli. Pychota.
--
XL
"Pierwszy łyk ze szklanki nauk przyrodniczych zmieni ciebie w ateistę,
zaś na dnie szklanki czeka na ciebie Bóg."
Werner Heisenberg, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki
|