X-Received: by 10.140.84.233 with SMTP id l96mr311815qgd.14.1392217306802; Wed, 12
Feb 2014 07:01:46 -0800 (PST)
X-Received: by 10.140.84.233 with SMTP id l96mr311815qgd.14.1392217306802; Wed, 12
Feb 2014 07:01:46 -0800 (PST)
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!feeder.erje.net!us.feeder.erje.net!news.glo
rb.com!c10no19149554igq.0!news-out.google.com!y18ni7903qap.1!nntp.google.com!f1
1no18370231qae.1!postnews.google.com!glegroupsg2000goo.googlegroups.com!not-for
-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: Wed, 12 Feb 2014 07:01:46 -0800 (PST)
In-Reply-To: <b...@m...uni-berlin.de>
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: glegroupsg2000goo.googlegroups.com; posting-host=86.27.54.125;
posting-account=B-TrIgoAAACnR7zEmA5U2Q6zRv7mJiYR
NNTP-Posting-Host: 86.27.54.125
References: <1...@g...com>
<b...@m...uni-berlin.de>
User-Agent: G2/1.0
MIME-Version: 1.0
Message-ID: <7...@g...com>
Subject: Re: Ryz idealny Joli L-L
From: j...@g...com
Injection-Date: Wed, 12 Feb 2014 15:01:46 +0000
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-1
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354798
Ukryj nagłówki
Czesc Waldek :-)
Ciesze sie , ze jestes:-)))
To kwestia sprzetu. Ja mam palniki gazowe w tym dwa male . Tylko jeden z nich daje
plomyk minimalny- idealny do robienia ryzu basmati czy arborio do paeli czy
specjalnego do sushi ( uzywam Nishiki brand).Natomiast plyty grzewcze daja takie
mozliwosci jak piszesz. Ryz stoi na nagrzanym, wylaczonym i dochodzi w cieple tak jak
u mnie sie dzieje na gazowym minimalnym. Twoja ciepla plyta spelnia te sama role co
niektorzy stosuja do dzis : podgotowac chwile, zawinac garnek z pokrywka w gazete(
papier jest swietnym izolatorem ciepla) calosc pod kolderke i za pol godziny a
nawet za godzine jest ugotowany , sypki i jeszcze cieply. Palnik gazowy nie trzyma
ciepla po wylaczeniu. Stad potrzeba grzania 20 min. A metoda wody na grubosc palca
jest uniwersalna, bez wzgledu na ile osob jest tego ryzu. Inaczej ludnosc azjatycka
nawet w najodleglejszej wsi musialaby posiasc wiedze matematyczna i przeliczac. A
metoda na palec jest genialna w swojej prostocie. W podobny sposob robie kasze
gryczana tylko dodaje odrobine soli i na czubek lyzeczki masla. Pycha.
Moja mama topila to maslo na patelni i dodawala kasze gryczana , mieszajac otaczala
kazde ziarenko maslem a nastepnie taka kasza trafiala do garnka.Troche rozne drogi a
efekt taki sam.
Ostatnio zgadalam sie z kolezanka na temat gotowania owsianki tradycyjnej - nie
blyskawicznej. Ja po zagotowaniu zmniejszam ogien na minimum i tak 4-5 minut - wedlug
opisu na opakowaniu tegoz . Ona na plycie elektrycznej TEN SAM ryz zagotowuje i
wylacza a po kilku minutach stania na cieplej plycie jest gotowy.
PS: uzywam ryzu basmati bo jestesmy zakochani w roznego rodzaju curry ale to temat na
inny watek:-)
Jola L-L
|