Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!news.glorb.com!peer02.iad.highwinds-media.c
om!news.highwinds-media.com!feed-me.highwinds-media.com!nx01.iad01.newshosting.
com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-
a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Thu, 03 Apr 2014 19:10:16 +0200
From: Trybun <I...@j...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.4.0
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryz idealny Joli L-L
References: <1...@g...com>
In-Reply-To: <1...@g...com>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 17
Message-ID: <533d95f6$0$2360$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: user-109-243-70-70.play-internet.pl
X-Trace: 1396545015 unt-rea-a-01.news.neostrada.pl 2360 109.243.70.70:1152
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 2321
X-Received-Body-CRC: 753456690
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:355389
Ukryj nagłówki
W dniu 2014-02-07 14:28, j...@g...com pisze:
> Nauczyla mnie kolezanka z Bangladeszu :
>
> Ryz typu basmati - ziarna dlugie i waskie. Pol szklanki suchego na osobe.
> Nie potrzebuje soli , jest wystarczajaco aromatyczny bez.
> Ryz przeplukac. Do malutkiego rondelka wrzucic szklanke ryzu i dodac wody tyle ,
aby wystawala ponad powierzchnie ryzu na grubosc palca wskazujacego, ani mniej, ani
wiecej. Zakryc dobrze dopasowana pokrywka, zagotowac i natychmast zmniejszyc gaz na
najmniejszy.Nie ma sie gotowac tylko wchlaniac. Po 20 minutach jest gotowy.Ryz
idealny.
> Pewnie u kazdego ten minimalny palnik jest inny ale powtarzalnosc czyni mistrza.
Ryz jest dobry kiedy jest juz miekki ale nie jest ani mokry ani tez za suchy no i
oczywiscie sypki jak go poruszysz widelcem.
> Wersja alternatywna na mojej kuchence : od razu wstawic przykryty ryz na minimalne
ustawienie i wtedy 25 min.
> Dobrze jest odstawic taki ugotowany i przykryty ryz na 10 min zanim wyladuje na
talerzu.
> Zachecam do sprobowania. Nigdy wiecej nie bedziecie chcieli powrocic do gotowania
metoda duzej ilosci wody bo caly smak i aromat zostaje wylany z woda. I nawet sol mu
nie pomoze.
>
> Pozdrawiam serdecznie wszystkich przyjaciol
>
> Jola L-L
Dla mnie idealny to przede wszystkim - dobrze ugotowany, tak żeby się
nie kleił do zębów, a z taką ilością wody na pewno dobrze się nie ugotuje.
|