Data: 2001-02-02 13:59:55
Temat: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Od: "Ana" <a...@e...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
A próbowaliście garnek na garnku?
Tzn. do dużego gara z gotującą wodą wstawiamy mniejszy (trzeba dopasować,
żeby był do połowy zanurzony w wodzie tego dużego), w którym jest ryż +
podwójna objętość wody.
Wychodzi b. dobry.
Pozdrawiam
Ania
Użytkownik "Tomek" <t...@p...fm> napisał w wiadomości
news:95doj1$1nv$1@slimek.man.lublin.pl...
> Podaje przepis na gotowanie ryzu na sypko
> dla wszystkich meczacych sie z gotowaniem ryzu,
> i wielokrotnym czyszczeniem przypalonych garnkow
>
>
> Przepis wielokrotnie sprawdzony, gotowalem w roznych garnkach,
> grubosc scianek i rodzja garnkow nie ma znaczenia.
> ----------
> 1)Jak gotowac ryz?
>
> Oplukac ryz pod biezaca zimna woda.
> W garnku podgrzac troche masla lub oleju i podsmazac ryz tak dlugo, az sie
> zeszkli.
> Nastepnie zalac ryz osolona woda albo bulionem (po dwie szklanki plynu na
> szklanke ryzu)
> i gotowac na malym ogniu do miekkosci
> Ryz bedzie smaczniejszy, jesli ugotuje sie go z kostka bulionowa i
listkiem
> bobkowym
> oraz cebula naszpikowana kilkoma gozdzikami (wspanialy smak i zapach-T.T)
>
> 2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
>
> Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym ogniu. Nie
> mieszac
> Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
> Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
> ----------
>
> Przepis pochodzi z ksiazki: Reinchard Gerer "Tajemnice dobrej kuchni"
> Rewlecyjna ksiazeczka (a 14 zl) szefa ekskluzywnej restauracji Korso przy
> Operze Wiedenskiej,
> Nie jest to ksiazka kucharska, tylko zbior wskazowek, pomyslow i tajemnic
> jak gotowac lepiej i smaczniej.
> Do kupienia w: "Swiat ksiazki" http://www.swiatksiazki.pl/
>
> Pozdrawiam
> Tomek T.
> t...@p...fm
> t...@b...pl
>
>
>
>
|