Data: 2001-02-02 14:57:16
Temat: Re: Ryz na sypko bez przypalenia (sprawdzone!!)
Od: <i...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
zgadza sie, ale w dotyku przypomina krupczatke, i dlatego pewnie ma wiecej
glutenu
a ta po 9p (tez kiedys kupowalam, dobra do nalesnikow), czy uzywalas jej do
pierogow?
iza(walczaca ze starannym opakowaniem)
> mnie sie wydawalo, ze white strong ( w ogole strong ) to maka
> chlebowa... ja osobiscie uzywam Sainsbury's ...economy za 9 p za
> torbe!! Moje malenstwo wczoraj w szkole zrobilo ciasteczka
> uzywajac tej wlasnie maki - pozarlam prawie wszystkie sama,
> lacznie z okruchami, powstrzymalam sie przed pozeraniem pudelka
> (przepis z tutejszej ksiazki kucharskiej, podam jak mi dziecko
> odda ksiazke!)). Duzo chyba jednak robi sama obrobka - przesiana
> maka, itp
>
> Krysia
>
> >ja, nauczylam sie tego od mojej tesciowej (pochodzi ze Sri Lanki), a oni
> >wiedza jak ryz smakowac powinien
> >
> >Krysiu, jakiej maki uzywasz do pieczenia ciast w UK, ja metoda prob i bledow
> >White Strong Flour
> >
> >iza
> >
> >> No wiec robilam podobnie, gdzie sie zaczyna od smazenia ryzu,
> >> proporcjemeidzy ryzem a woda (bulionem) bardzo precyzyjne,
> >> szcelna przykrywka i..dalej mi wychodzi ohido!
> >>
> >> Tylko jedna metoda mi sie nie rozlatuje, przypala itp - gotuje w
> >> ogromnej ilosci wody (jak makaron), dosc szybko i tak jakby nie
> >> dogotowuje (ryz al dente??), na sicie cedze, zalewam jeszcze
> >> gotujaca woda, niech ta maczka ryzowa sobie pojdzie precz, niech
> >> bardzo dobrze obcieknie.
> >>
> >> I dopiero wtedy mam pewnosc, ze jest jak Uncle Ben's z torebki
> >> ;oP
> >>
> >> Czy ktos jeszce tak robi jak ja?
> >>
> >> Krysia
> >>
> >> >Podaje przepis na gotowanie ryzu na sypko
> >> >dla wszystkich meczacych sie z gotowaniem ryzu,
> >> >i wielokrotnym czyszczeniem przypalonych garnkow
> >> >
> >> >
> >> >Przepis wielokrotnie sprawdzony, gotowalem w roznych garnkach,
> >> >grubosc scianek i rodzja garnkow nie ma znaczenia.
> >> >----------
> >> >1)Jak gotowac ryz?
> >> >
> >> >Oplukac ryz pod biezaca zimna woda.
> >> >W garnku podgrzac troche masla lub oleju i podsmazac ryz tak dlugo, az sie
> >> >zeszkli.
> >> >Nastepnie zalac ryz osolona woda albo bulionem (po dwie szklanki plynu na
> >> >szklanke ryzu)
> >> >i gotowac na malym ogniu do miekkosci
> >> >Ryz bedzie smaczniejszy, jesli ugotuje sie go z kostka bulionowa i
listkiem
> >> >bobkowym
> >> >oraz cebula naszpikowana kilkoma gozdzikami (wspanialy smak i zapach-T.T)
> >> >
> >> >2) Co robic aby ryz sie nie przypalal?
> >> >
> >> >Zawinac pokrywe garnka sciereczka. Ryz nalezy gotowac na wolnym ogniu. Nie
> >> >mieszac
> >> >Gdy ryz wchlonie wode mozna podawac
> >> >Wtedy ryz bedzie suchy i i nie prztpali sie
> >> >----------
> >> >
> >> >Przepis pochodzi z ksiazki: Reinchard Gerer "Tajemnice dobrej kuchni"
> >> >Rewlecyjna ksiazeczka (a 14 zl) szefa ekskluzywnej restauracji Korso przy
> >> >Operze Wiedenskiej,
> >> >Nie jest to ksiazka kucharska, tylko zbior wskazowek, pomyslow i tajemnic
> >> >jak gotowac lepiej i smaczniej.
> >> >Do kupienia w: "Swiat ksiazki" http://www.swiatksiazki.pl/
> >> >
> >> >Pozdrawiam
> >> >Tomek T.
> >> >t...@p...fm
> >> >t...@b...pl
> >> >
> >> >
> >> >
> >>
> >> K.T. - starannie opakowana
> >>
> >>
> >> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> >> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> >> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
>
> K.T. - starannie opakowana
>
>
> -----= Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News =-----
> http://www.newsfeeds.com - The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----== Over 80,000 Newsgroups - 16 Different Servers! =-----
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|