Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: XL <i...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryż smażony po chińsku
Date: Tue, 29 Sep 2009 13:46:08 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 32
Message-ID: <1...@4...net>
References: <4...@s...googlegroups.com>
Reply-To: i...@g...pl
NNTP-Posting-Host: adsn222.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1254224772 17947 79.185.199.222 (29 Sep 2009 11:46:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Sep 2009 11:46:12 +0000 (UTC)
X-User: ikselk
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324662
Ukryj nagłówki
Dnia Tue, 29 Sep 2009 01:23:12 -0700 (PDT), Mania napisał(a):
> Witam serdecznie.
>
> Pomimo, odszukania wielu przepisów, smaku ryżu, który kiedyś jadłam w
> pewnej knajpie nigdy nie mogłam odnaleźć.
> Zaczęłam więc kombinować i tak o to powstał ten przepis.
> Potrzebne są:
> ugotowana torebka ryżu, 2 jajka,1/4słoika marynowanych pędów fasoli
> mung, 1/4 słoika marynowanych, pociętych w słupki pędów bambusa, jedna
> łodyga selera naciowego, kolendra, marynowana chili, sos sojowy,
> przyprawa chińska Kamis
>
> Na rozgrzany w woku olej wlewamy rozbełtane jajka i zanim zdążą się
> ściąć dorzucamy ryż. Następnie dorzucamy wcześniej posiekane dodatki,
> pędy soi i bambusa na pół, seler w malutką kosteczkę, chili
> najdrobniej jak się da (ja zrobiłam prawie pastę). Posypujemy mniej
> więcej łyżką przyprawy i podlewamy 2 łyżkami jasnego sosu sojowego.
> Posypujemy drobno posiekaną kolendrą (może być szczypiorkiem/natką).
> Smażymy jeszcze 2 minuty.
>
> Czas przygotowania około 15min.
> Podane może być jako dodatek ja osobiście lubię jako samodzielną
> potrawę z podaną z surówką oraz sosem słodko-ostrym tao-tao.
Noaletozwykłyomletzdodatkami!
--
Ikselka.
|