Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Grzesiacz" <g...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryż smażony po chińsku
Date: Wed, 30 Sep 2009 00:58:44 +0200
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 42
Message-ID: <h9u3et$6t0$1@news.task.gda.pl>
References: <4...@s...googlegroups.com>
<1...@4...net>
NNTP-Posting-Host: host-81-190-95-28.gdynia.mm.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1254265117 7072 81.190.95.28 (29 Sep 2009 22:58:37 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 29 Sep 2009 22:58:37 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <1...@4...net>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18049
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324669
Ukryj nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1t6ozvu4nsgyc.1x0v0zpy59g9m.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 29 Sep 2009 01:23:12 -0700 (PDT), Mania napisał(a):
>
>> Witam serdecznie.
>>
>> Pomimo, odszukania wielu przepisów, smaku ryżu, który kiedyś jadłam w
>> pewnej knajpie nigdy nie mogłam odnaleźć.
>> Zaczęłam więc kombinować i tak o to powstał ten przepis.
>> Potrzebne są:
>> ugotowana torebka ryżu, 2 jajka,1/4słoika marynowanych pędów fasoli
>> mung, 1/4 słoika marynowanych, pociętych w słupki pędów bambusa, jedna
>> łodyga selera naciowego, kolendra, marynowana chili, sos sojowy,
>> przyprawa chińska Kamis
>>
>> Na rozgrzany w woku olej wlewamy rozbełtane jajka i zanim zdążą się
>> ściąć dorzucamy ryż. Następnie dorzucamy wcześniej posiekane dodatki,
>> pędy soi i bambusa na pół, seler w malutką kosteczkę, chili
>> najdrobniej jak się da (ja zrobiłam prawie pastę). Posypujemy mniej
>> więcej łyżką przyprawy i podlewamy 2 łyżkami jasnego sosu sojowego.
>> Posypujemy drobno posiekaną kolendrą (może być szczypiorkiem/natką).
>> Smażymy jeszcze 2 minuty.
>>
>> Czas przygotowania około 15min.
>> Podane może być jako dodatek ja osobiście lubię jako samodzielną
>> potrawę z podaną z surówką oraz sosem słodko-ostrym tao-tao.
>
>
> Noaletozwykłyomletzdodatkami!
Czy Ty Ikselka miedzy "2 minuty" a "czas przygotowania" coś usunęłaś z
poprzedniego postu?
Bo jak nie, to może ktoś by mi wytłumaczył, co się stało z "czasookresem"
miedzy 2 a 15 minutą. No bo już nie smażymy, a jedynie przygotowujemy. No
chyba, że ktoś sieka z prędkością ślimaka przez 13 minut ;-))
P.S.
To nie omlet, to danie pt. "Wpadło mi do woka co miałam pod ręką"
pzdr
Grzesiacz
|