Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!news.mm.pl!not-for-
mail
From: "Grzesiacz" <g...@m...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Ryż smażony po chińsku
Date: Fri, 2 Oct 2009 01:58:54 +0200
Organization: Multimedia Polska SA
Lines: 31
Message-ID: <ha3fqh$bq9$1@news.mm.pl>
References: <4...@s...googlegroups.com>
<1...@4...net>
<h9u3et$6t0$1@news.task.gda.pl> <h9ut3o$62o$1@inews.gazeta.pl>
<ha0pjk$1b96$1@news.mm.pl> <ha28i4$9j9$1@atlantis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.190.100.33
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.mm.pl 1254441617 12105 81.190.100.33 (2 Oct 2009 00:00:17 GMT)
X-Complaints-To: a...@m...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 2 Oct 2009 00:00:17 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <ha28i4$9j9$1@atlantis.news.neostrada.pl>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18049
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:324704
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Qrczak" <q...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ha28i4$9j9$1@atlantis.news.neostrada.pl...
>W Usenecie Grzesiacz <g...@m...pl> tak oto plecie:
>>
>>>> Bo jak nie, to może ktoś by mi wytłumaczył, co się stało z
>>>> "czasookresem" miedzy 2 a 15 minutą.
>>>
>>> Wspomniane w przepisie 15 min. to imo czas ugotowania torebki ryżu.
>>
>> Ale tam już pisało, że "torebka ugotowanego ryżu". Jak ugotowanego, to
>> się go już raczej do czasu przygotowania nie wlicza. Gdyby tam było
>> "surowy ryż należy ugotowac" to co inszego, a tak?
>
> Nie ma to jak być skrupulatnym i dokładnym. Zwłaszcza w kuchni.
IMO podawanie czau przygotowania, to jeden z wiekszych bezsensów.
Jeżeli chcemy przygotowac jakąś potrawę, to musimy sobie wyobrazić jak
trzeba ją przygotować, czyli co musimy zrobić i w jaki sposób, jak ta
potrawa będzie wyglądała, jak smakowała, co możemy dodac, z czego
zrezygnować, jak długo ją gotować/dusić/smażyć. To, że ktoś poda 15 czy 40
minut na tę samą potrawę nie będzie błędem ani rzeczą wprowadzającą w błąd.
Wszzak każdy przygotowuje i gotuje w sobie własciwy sposób. Ale jak ktoś
podaje jakiś przepis, podaje czas przygotowania (nieskładnie), a potem trafi
sie jakis kuchenny "szczypiorek", który postanowił zrobic coś po raz
pierwszy ścisle trzymając sie przepisu, to efekty tego gotowania moga byc
różne.
pzdr
Grzesiacz
|