Data: 2006-11-29 08:57:29
Temat: Re: Rzodkiew do sushi.
Od: Shrek <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Als wrote:
> Witam smakoszy,
>
> takie pytanko mnie od kilku miesięcy gnębi - czy można u nas gdzieś kupić
> taką rzodkiew, jak podaje się do sushi (najlepiej surową, gotową -
> marynowaną - w ostateczności, bo to pewno ze słoika by było)? A w przypadku
> gdyby się dało kupić surową, czy ktoś ma może przepis, jak to doprowadzić
> do postaci jadalnej? Robiłem eksperymenty z białą rzepą marynowaną, ale to
> nie to...
>
Zapewne chodzi o tzw daikon (doslownie wielki korzen). Mozna teraz to
dostac w prawie kazdym supermarkecie. Taka przerosnieta pietruszka z
gladka skorka sprzedawana jako rzodkiew. Po prostu.
Zobacz tez:
http://en.wikipedia.org/wiki/Daikon
Nie jest to moze to samo co sprzedaja w Japonii, bo tam daikon ma
dlugosc ok. 50-60cm i srednice ok. 10cm a bywaja i wieksze. Sa tez inne
gatunki, np. Satsuma daikon (z rejonu Satsuma - Pd. Kyushu) przypomina
ksztaltem polska rzodkiew (takie serduszko), tylko ma srednice ze 0cm
albo lepiej.
Smakowo moze japonskie sa lepsze, ale nie przesadzajmy ;)
Pozdr.,
Shrek
|